Meer nieuws

Groep Landbouwkrediet en KBC Groep NV ronden verkoop Centea af

Persbericht

1 juli 2011

Groep Landbouwkrediet en KBC Groep NV ronden verkoop Centea af

Vandaag ronden KBC Groep NV en Groep Landbouwkrediet de verkoop van Centea af voor een bedrag van 527 miljoen euro.Naast de verkoopprijs ontvangt KBC van Centea nog een dividend van 66 miljoen euro over het boekjaar 2010. Deze verkoop werd eerder aangekondigd in het gezamenlijk persbericht van 4 maart 2011. Dankzij deze transactie maakt KBC ongeveer 0.4 miljard euro aan kapitaal vrij. Voor Landbouwkrediet betekent de definitieve afhandeling van deze overname een belangrijke volgende stap in zijn Belgische groeistrategie.  • Deze transactie maakt voor KBC een (positief) bedrag van ongeveer 0.4 miljard euro aan kapitaal vrij, vnl. door een verlaging van de risicogewogen activa met 4.2 miljard euro. Dat leidt uiteindelijk tot een verhoging van de Tier-1 ratio van KBC met ongeveer 0.4%. De meerwaarde op deze transactie is beperkt.

  • De opname van Centea in de Groep Landbouwkrediet betekent een grote stap vooruit in het groei- en diversificatiebeleid dat de bank al jaren voert. Landbouwkrediet en Centea samen worden een nieuwe belangrijke speler in het Belgische bankspectrum, met behoud van de coöperatieve waarden van Landbouwkrediet, en met één van de grootste netten van zelfstandige agenten ten dienste van meer dan 1.000.000 klanten.

  • In onderling overleg met het management van KBC Groep en van Landbouwkrediet, heeft Centea CEO Paul D’Haeyer, mede gezien zijn eerder kort verblijf bij Centea, ervoor geopteerd om zijn vierendertigjarige loopbaan verder te zetten binnen de KBC-groep. Hij zal vanaf 1 juli 2011 de functie van directeur Corporate Banking België opnemen binnen KBC. De andere leden van het directiecomité van Centea maken mee de overstap naar Landbouwkrediet. Alain Diéval, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Landbouwkrediet, wordt Voorzitter van de Raad van Bestuur van Centea.

Jan Vanhevel, CEO KBC-groep: “Vandaag zetten we een volgende belangrijke stap in de uitvoering van ons met de Europese Commissie afgesproken strategisch plan. Dankzij deze desinvestering maken we een aanzienlijk kapitaalbedrag vrij waarmee we de KBC-groep verder zullen versterken. Met Landbouwkrediet heeft Centea een nieuwe en solide aandeelhouder gekregen. Ik wil alle Centea-medewerkers bedanken voor hun inzet de voorbije jaren en succes wensen met hun verdere carrière.”


Johan Thijs, CEO Business Unit België: “De desinvestering van Centea was een van de moeilijkste beslissingen die we als groep hebben moeten maken om te beantwoorden aan de eisen van de Europese Commissie. Op persoonlijk vlak nemen we dan ook met spijt in het hart afscheid van de vele Centea-collega’s met wie we jarenlang succesvol hebben samengewerkt. Landbouwkrediet zal voor de Centea-medewerkers en -agenten voor de nodige continuïteit zorgen. KBC blijft uiteraard in de toekomst in België even actief als voorheen via het uitgebreid en fijnmazig KBC- en CBC bank- en verzekeringsnetwerk.”      


Luc Versele, CEO Landbouwkrediet: “1 juli zal geboekstaafd staan in de annalen van Landbouwkrediet als de dag waarop de Groep Landbouwkrediet in één klap meer dan twee keer groter werd; het aantal agentschappen zal verdrievoudigen en het aantal klanten zal stijgen tot het miljoen. Ik wens alle Centea-klanten en -medewerkers hartelijk welkom in de Groep Landbouwkrediet. Met deze overname worden wij meer dan ooit een waardig alternatief van de grote banken.”


Alain Diéval, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Landbouwkrediet: “Deze heel mooie operatie die in een uitstekende sfeer afgerond werd, maakt van onze bank voortaan een speler waarmee rekening gehouden moet worden op de Belgische markt. Deze veelbelovende en veelbetekenende acquisitie is het logische resultaat van de strategie die Landbouwkrediet al sinds verschillende jaren volgt, ten dienste van de klanten en met de volledige steun van zijn aandeelhouders, waaronder de entiteiten van de Franse Groupe Crédit Agricole en vooral de actieve deelname van Crédit Agricole SA.


Over Centea (www.centea.be)
Centea is een van de sterkste spaarbanken in België en een gereputeerd merk. De bank stelt 452 medewerkers te werk en heeft een marktaandeel van respectievelijk 2,98% in spaarboekjes en kasbons en ongeveer 6,77% voor woningkredieten (februari 2011).


Centea voorziet in de bank- en verzekeringsbehoeften van meer dan 600.000 retailklanten, zelfstandigen en KMO’s dankzij een uitgebreid netwerk van  653 verkooppunten uitgebaat door 604 zelfstandige bankagenten verspreid over heel België en waarmee het een lange samenwerkingstraditie heeft.


Haar uitgebreid productengamma omvat deposito’s en beleggingen, kredieten en levens- en schadeverzekeringen in een nauwe samenwerking met Fidea (het complementaire netwerk van verzekeringsmakelaars van KBC, dat eveneens voor desinvestering werd aangeduid). Fidea zal de komende jaren leven- en niet-leven verzekeringsproducten blijven leveren aan Centea-agenten en ook aan het Landbouwkrediet netwerk.


Over KBC Groep NV (www.kbc.com)   
KBC is een bank-verzekeraar die zich concentreert op zijn thuismarkten in België, Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarije en Bulgarije. Het hoofdkantoor van KBC is gevestigd in Brussel (België), het hart van Europa. De groep stelt ongeveer 53 000 VTE tewerk en bedient ca 12 miljoen cliënten. KBC Groep NV is genoteerd aan NYSE Euronext Brussels (tickersymbool ‘KBC’).


De persberichten van KBC zijn beschikbaar op www.kbc.com. Volg KBC op www.twitter.com/kbc_group


Over de Groep Landbouwkrediet (www.landbouwkrediet.be
De Groep Landbouwkrediet is nu samengesteld uit vijf entiteiten: de coöperatieve bank Landbouwkrediet en haar vier dochters, Landbouwkrediet Verzekeringen, de nichebank Europabank, de onlinebank Keytrade Bank en Centea.


Landbouwkrediet is een solide bank die een ruim aanbod aan bancaire en verzekeringsproducten en -diensten aanbiedt.


De Groep Landbouwkrediet kan rekenen op de inzet van twee sterke aandeelhouders, de Belgische coöperatieve Kassen, Lanbokas en Agricaisse (50%), en het Franse Crédit Agricole (50%),, met de Regionale Kassen Crédit Agricole Nord de France en Crédit Agricole Nord Est en Crédit Agricole SA die Landbouwkrediet steunen in de realisatie van zijn ambities.


Groep Landbouwkrediet =
3.982 medewerkers, 900 agentschappen, 1.000.000 klanten, 145.000 coöperatoren.


Contactgegevens
Groep Landbouwkrediet
-       Isabelle D’haeninck, Verantwoordelijke Institutionele en Interne Communicatie, 
Tel. + 32 2 558 72 75 of + 32 2 558 73 81  pers@landbouwkrediet.be
-       Joris Cnockaert, Secretaris-generaal
Tel. + 32 2 558 77 52


KBC-groep
-       Wim Allegaert, Directeur Investor Relations
Tel. + 32 2 429 40 51   wim.allegaert@kbc.be
-       Viviane Huybrecht, Directeur Communicatie Groep / woordvoerster 
Tel. + 32 2 429 85 45   pressofficekbc@kbc.be
-       Volg KBC ook op www.twitter.com/kbc_group


 


 

Beheer uw rekeningen online

Zoek uw agent