Persbericht

1962-2010 Boerensyndicalisme Vlaanderen

10 mei 2012

1962-2010 Boerensyndicalisme Vlaanderen

Op donderdag 10 mei stelde Camiel Adriaens zijn zopas verschenen boek over boeren-syndicalisme voor aan de pers, in de hoofdzetel van Landbouwkrediet.

Camiel Adriaens, zelf een landbouwer in hart en nieren, runde een groot akkerbouwbedrijf en was sinds de oprichting in 1962 actief in het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Van1986 tot 2008 was hij Nationaal Voorzitter van het ABS. Intussen is hij ook al 25 jaar  voorzitter van het Nationaal Agrarisch Vormingscentrum. Als bevoorrechte getuige en boerenleider van het ABS heeft Camiel Adriaens een boek geschreven dat de lezer meeneemt in het werkingsveld van het boerensyndicalisme Vlaanderen van 1962 tot 2010.

Camiel Adriaens: "In onze dagdagelijkse samenleving gaat alles razendsnel. Produceren en consumeren is de alom bekende slogan met als resultaat dat de boeren zich arm aan het werken zijn. Boeren worden gedwongen tot mondialisering, maar eigenlijk willen ze een bedrijf op mensenmaat dat sociaal-economische zekerheid kan verschaffen. Boerensyndicalisme is durven stilstaan aan de kruispunten en spanningsvelden van de huidige land- en tuinbouw, aanverwante nijverheden en de samenleving in zijn geheel. Het is een instrument dat zowel de agrarische sector als de gemeenschap ten goede komt. In een syndicaat zoals het ABS is het heel belangrijk dat boeren hun engagement uitdiepen. Laten we niet vergeten dat wij een gezamenlijke strijd moeten voeren. Bij het Algemeen Boerensyndicaat is solidariteit geen ijdel woord en dat mag het ook nooit zijn !"

Als geprivilegieerde parter van de land en tuinbouwwereld stelde Landbouwkrediet graag zijn deuren open voor een persconferentie over dit onderwerp.

Luc Versele, CEO Landbouwkrediet: "Landbouwkrediet is gegroeid uit de agrarische wereld. Toen de bank in 1937 opgericht werd, was dat met de bedoeling om kredieten te verstrekken aan de landbouwers. De Groep Landbouwkrediet kende de laatste jaren een sterke diversificatie en in 2011 nam de bank de grootste stap uit haar geschiedenis met de overname van Centea. De komst van Centea zorgt voor een verdubbeling van het aantal klanten en voor meer dan een verdubbeling van de activiteit van de Groep. Dankzij de versterking van de Groep, wil Landbouwkrediet meer dan ooit een duurzame vertrouwenspartner zijn van zijn oorspronkelijke doelgroep, de land- en tuinbouwwereld. Landbouwkrediet heeft een opmerkelijk marktaandeel in de landbouwsector van circa 50% in Wallonië en van circa 25% in Vlaanderen. De bank is dus een prominente speler en een marktleider in dit segment. Zo steunt de bank elk jaar actief de landbouwwereld via diverse evenementen en manifestaties in heel België."

Het boek "1962-2010 - Boerensyndicalisme Vlaanderen" is sinds twee weken verkrijgbaar in de boekhandel en kan tegen betaling van 10 euro ook besteld worden via de website van het Nationaal Agrarisch Centrum: www. nacvzw.be.

Beheer uw rekeningen online

Zoek uw agent