Vertrouwensindex 2014

Landbouwers doen steeds vaker beroep op professioneel advies over subsidies en financiën

26 augustus 2014

Landbouwers doen steeds vaker beroep op professioneel advies over subsidies en financiën

Landbouwers worden steeds professioneler en doen in toenemende mate een beroep op de adviezen van experts om een toekomstvisie op hun bedrijf te ontwikkelen. Dat wordt ook voor een deel in de hand gewerkt door de vraag van de banken om businessplannen en eventuele investeringsplannen grondig te onderbouwen met gefundeerd cijfermateriaal.

Het is dus niet zo verwonderlijk dat meer dan 70% van de landbouwers aangeeft meer advies nodig te hebben over subsidies en andere financiële kwesties. Tot voor enkele jaren beslisten vele landbouwers alles alleen. Zelfs bij grote investeringen werden externe adviezen vaak beschouwd als inmengingen van buitenaf. Nu zien we echter een positieve evolutie. Landbouwers worden almaar professioneler en ze zijn nu ook bereid om vooraf advies van derden in te roepen.

Onderzoek toont aan dat de landbouwers niet alleen bij de accountant, veearts, voederleveranciers en bankier aankloppen voor adviezen. 30% van hen wil ook bijkomende opleidingen gaan volgen. Dat is evenmin verwonderlijk, want door de beslissing van Europa om alle prijsbescherming af te bouwen, krijgen landbouwers steeds meer af te rekenen met prijsvolatiliteit en onzekerheid. Boeren worden steeds meer ondernemer en manager.

De info uit dit artikel komt uit de Crelan Vertrouwensindex, een jaarlijks terugkerend onderzoek dat peilt naar het vertrouwen dat land- en tuinbouwers hebben in hun sector.

Raadpleeg vertrouwensindex

Beheer uw rekeningen online

Zoek uw agent