Vertrouwensindex 2014

Jonge landbouwbedrijven zijn optimistisch

28 juli 2014

Jonge landbouwbedrijven zijn optimistisch

Hoe is het gesteld met het toekomstbeeld van de landbouwers? Uit onderzoek blijkt dat landbouwers in bedrijven jonger dan 10 jaar beduidend optimistischer zijn dan hun collega’s die al langer in de branche actief zijn. Maar ook bij de oudere bedrijven is het afgelopen jaar de sfeer flink verbeterd.

In landbouwbedrijven waar de opvolging gegarandeerd is, is het vertrouwen in de toekomst het hoogst. Oudere en kleinere bedrijven zonder opvolger zien de toekomst met minder vertrouwen tegemoet. De zekerheid omtrent de opvolging van het landbouwbedrijf speelt dus een belangrijke rol.

En hoe zit het met de opvolging? Onderzoek toont aan dat vandaag bij circa 25% van de landbouwbedrijven die meer dan 20 jaar actief zijn een opvolger bekend is. Bij 65% is dat nog niet het geval. Bij landbouwbedrijven elders in Europa is dat net zo. Anders dan bedrijfsleiders in KMO’s, gaan zowel Vlaamse als Waalse landbouwers zelden voor hun 55e of 60e op zoek naar een opvolger. Ze rekenen er eigenlijk op dat een van hun kinderen de zaak zal verderzetten. Dat verklaart ook waarom zo weinig bedrijven aangeven dat bij hen al een opvolger bekend is.

De info uit dit artikel komt uit de Crelan Vertrouwensindex, een jaarlijks terugkerend onderzoek dat peilt naar het vertrouwen dat land- en tuinbouwers hebben in hun sector.

Raadpleeg vertrouwensindex

Beheer uw rekeningen online

Zoek uw agent