Autosalon: deze 5 kortingen kan je scoren

Het autosalon is één grote voordeelbon. Dat is dit jaar niet anders, zelfs al werden de grote paleizen van de Brusselse expo ingeruild voor de versgeboende vloeren van de dealerships. Nog tot zeker eind februari worden klanten in verleiding gebracht met promoties in allerlei vormen. Maar de ene geste is nog lang de andere niet. We gidsen je daarom graag door de prijzenslag.

Je mag gerust zeggen dat de kortingenkoorts een van de bestaansredenen van het jaarlijkse autosalon is. Het is hét moment om een klap te slaan. Het is ook hét moment waarop het ene automerk nog een extra duwtje in de rug geeft om het andere automerk de loef af te steken. Tenzij je gaat winkelen voor een sportwagen van Italiaanse makelij of een luxelimousine met Britse roots op het oog hebt…

Nee, de start van het nieuwe jaar wil geen enkele autoverkoper missen. Zelfs op zondag zet deze de deuren van de showroom wagenwijd open. Maar er zijn veel soorten tijdelijke voordelen tijdens de autosalonperiode, endan hebben we het niet over het glaasje bubbels dat je ter verwelkoming wordt aangeboden. Hoe zit dat nu precies?

Het autosalon: de acties

Om te beginnen, moeten we een onderscheid maken tussen de salonacties die als toegift door de invoerders in het leven worden geroepen naast de voordelen die je uit een onderhandeling kan slepen. Het valt zeker aan te raden dat laatste te blijven proberen, want het kan nog een slok op de borrel schelen. Zeker omdat er zelfs bij dealers van hetzelfde merk onderlinge prijsverschillen leven.

Kijk naar de kleine lettertjes bij interessante voorwaarden

Hier hebben we het vooral over de eerste groep. Vooraf is het aan te raden even je licht op te steken op het web. Maak een shortlist met de merken van jouw voorkeur. Aan hun interessante voorwaarden kan een belangrijke keerzijde vasthangen, die in de kleine lettertjes vermeld staat. Vooraleer je over de drempel van de dealer stapt, kan je zo al de details uitpluizen van het aanbod dat je zal krijgen. Een verwittigd autosalonshopper is nu eenmaal een gewiekstere onderhandelaar.

Welke voordelen je mag verwachten? Wel, dit zijn de 5 sterren van de promotieparade:

  1. Recyclagepremie. Heb je een stokoude auto voor overname? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de recyclagepremie. Ze wordt ook wel slooppremie, ecopremie of milieupremie genoemd. Het gaat erom dat de garagist jouw gebruikte auto verantwoord laat recycleren, onderdelen ervan hergebruikt of hem naar de schroothoop brengt. Het is geen recht, noch een wettelijke verplichting, en er bestaat ook geen vaste tarieflijst voor. Daarom schermen sommige merken met een extra voordelige cheque voor de overname.
  2. Koopjes uit stock. Kies een wagen uit voorraad en je krijgt een betere prijs. Automerken grijpen de salonperiode altijd aan om hun voorraad te lichten. Die is dit jaar kleiner door de halfgeleidercrisis en de lange levertijden, maar de geste is zeker niet van het toneel verdwenen. Nadeel: je kan de auto niet zelf samenstellen.
  3. Speciale uitrusting. Sommige merken reserveren een speciale uitrustingslijn met een voordeelbundel aan opties. Of ze bieden een pakket aan extra accessoires gratis aan. Interessant, want het drijft later ook de tweedehandswaarde op.
  4. Gratis lenen. Meerdere merken zetten graag in de verf dat ze leningen tegen een laag jaarlijks kostenpercentage aanbieden. Soms wel 0%. Toegegeven, het klinkt erg verleidelijk, maar hier schuilen addertjes onder het gras. Wil je weten hoe de vork precies in de steel zit? Lees dan onze blog over dit onderwerp.
  5. Salonprijs. De klassieker onder de klassiekers. De merken geven een speciale salonkorting. Ze wordt niet alleen berekend op de aanschafprijs van de auto, maar is meestal ook van toepassing op de opties. Vroeger liep het aanbod af eind januari, tegenwoordig wordt ze verlengd tot eind februari en soms zelfs langer.

Ten slotte is het goed om weten dat dit geen of-ofverhaal is. Meerdere merken bieden een combinatieformule van bovenstaande voordelen aan. Daardoor kan het totaalbedrag snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Een zaakje, jawel.

Gemiddeld bedraagt de korting tijdens het autosalon 15%

Dat deze promoties kunnen oplopen, betekent niet dat er eindeloos rek op zit. Koester realistische verwachtingen en hou in het achterhoofd dat de gemiddelde korting tijdens het salon 15% bedraagt.

Doet de bank mee?

In de kantoren van Crelan houden we ook autosalon. We doen graag onze duit in het zakje met een speciale aanbieding voor autoleningen. Voor elektrische auto’s doen we er zelfs nog een schepje bovenop – of liever gezegd: af. Nieuwsgierig? Hier kan je meer lezen. Of bezoek een lokale agent van Crelan die jou een voorstel tot in de puntjes kan verzorgen. 

Kredietvorm: lening op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen. Kredietgever: CrelanCo C.V., Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Brussel.
Let op, geld lenen kost ook geld

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.