Zelfstandige in bijberoep: de springplank naar volwaardig ondernemerschap

3 minuten leestijd

Bekruipt je soms het gevoel dat je als zelfstandige meer loon naar werken zou kunnen krijgen, maar durf je geen afstand doen van je vast inkomen als werknemer? Of zie je een gat in de markt, maar twijfel je of je er je job wel voor wilt opgeven? Denk er dan eens over na om te beginnen met ondernemen als zelfstandige in bijberoep. Je behoudt dan de stabiliteit van je huidige job, maar geeft je dromen een kans … al is het dan na de uren. Hoe zet je je eerste stappen als zelfstandige in bijberoep? Kom er gerust eens over praten.

Zelfstandige in bijberoep: een mooie bijverdienste, wellicht een opstapje naar meer

Als zelfstandige in bijberoep behoud je je job, maar geef je ondernemerschap toch een kans.

  • Lopen de zaken slecht? Geen probleem, dan kan je niet zeggen dat je het niet hebt geprobeerd. Maar dan heb je er ook (bijna) niks aan verloren.
  • Lopen de zaken goed? Dan kan je gerust jouw activiteiten als werknemer op een lager pitje zetten en gradueel de stap zetten naar volledig ondernemerschap.

Meer dan een kwart van de zelfstandigen in België oefenen hun activiteit uit in bijberoep. In het vierde kwartaal van 2021 waren er in ons land ongeveer 1.250.000 zelfstandigen en meewerkende partners ingeschreven bij sociale verzekeringsfondsen voor zelfstandigen. Zo’n 800.000 - of bijna 65 % - als hoofdactiviteit, maar ook meer dan 300.000 in bijberoep en 130.000 met een zelfstandige activiteit na de pensionering.

Hoe start je als zelfstandige in bijberoep?

Voor zelfstandigen in bijberoep bestaat er geen apart statuut. Je moet dus als beginnende zelfstandige in bijberoep dezelfde weg volgen als een ‘voltijdse‘ zelfstandige-in-spe. Maar laat je daardoor niet afschrikken: de formaliteiten zijn beperkt en je hoeft geen omslachtige administratieve mallemolen te doorlopen.
Wat moet je dan doen om je eigen zaak op te richten?

  • Een bankrekeningnummer opgeven
    Voor je van start kan gaan, moet je een rekeningnummer voorleggen waarop de inkomsten van jouw activiteiten als zelfstandige in bijberoep worden gestort. Je kan hiervoor best een zakelijke rekening openen bij de bank. Een tip: mix je inkomen als werknemer best niet met de inkomsten uit jouw zaak. Dat geeft je een beter zicht op de werkelijke kosten en opbrengsten.
  • Een rechtsvorm of juridisch statuut kiezen
    Als beginnende zelfstandige opteer je wellicht voor een eenmanszaak, maar je kan ook een vennootschap oprichten (een bv, nv of vof). De keuze voor een bepaalde rechtsvorm is een belangrijke stap, want dat heeft heel wat consequenties op het vlak van inkomen, boekhouding, aansprakelijkheid ...
  • Een ondernemingsnummer aanvragen
    Elke nieuwe onderneming moet zich inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. Je krijgt dan een ondernemingsnummer en jouw onderneming wordt opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
  • Optioneel: bijkomende vergunningen aanvragen
    In sommige sectoren heb je als ondernemer bijkomende vergunningen of erkenningen nodig. Ga na welke vergunningen je nodig hebt om definitief met je zaak van start te kunnen gaan.

Welke kosten heb je als zelfstandige in bijberoep?

Hiervoor moet je een financieel plan opstellen, zo kan je uitmaken of jouw businessidee leefbaar is. Hoe veel kapitaal heb je nodig om je zaak op te starten? Wat kan je erin investeren en strookt dat bedrag met de omvang die je beoogt?

  • Een activiteit opstarten in de dienstensector vraagt veel minder startkapitaal dan een activiteit waarvoor je materiaal of vastgoed nodig hebt.
  • Probeer de vaste kosten laag te houden, start klein en herinvesteer de inkomsten in jouw zaak zodat je kan groeien.
  • Heb je al wat gespaard? Investeer dat in materiaal en stock die je nog kan verkopen.
  • Probeer kosten voor een gebouw zo lang mogelijk uit te stellen. Ruim thuis een kamer op of sla je voorraad op in een garagebox.
  • Eens de zaken goed rollen en de activiteit meer kapitaal vergt, evalueer of je de onderneming niet beter onderbrengt in een vennootschap. Zo bescherm je je privékapitaal.

Starten als zelfstandige in bijberoep doe je niet alleen

Laat je begeleiden door:

  • je bank, die je kan helpen om je financiële situatie en ambities in te schatten;
  • je boekhouder, die je best beschouwt als een volwaardige financiële partner en niet louter als een administratieve hulp;
  • je sociaal secretariaat, dat je op maat kan adviseren over je sociaal statuut en jouw sociale bijdragen (die worden berekend op de omzet die je draait als zelfstandige).

Zelfstandige in bijberoep: een veilige manier om te starten met ondernemen

Toets je graag even je ideeën af? Kom dan gerust langs bij een Crelan-kantoor in je buurt. Agenten van Crelan gespecialiseerd in professionelen zien dagelijks ondernemers en hun ideeën passeren in hun agentschap. Bovendien zijn ze ook zelfstandig, dus begrijpen ze perfect waarover je spreekt. Crelan steunt lokaal ondernemerschap en helpt je daarom graag verder met gratis advies.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.