Crelan bank zet in op duurzaam- en maatschappelijk verantwoord ondernemen

2 mei 2024
Duuraamheidsverslag
In het duurzaamheidsverslag licht Crelan als coöperatieve bank, haar werk- en zienswijze toe en de verantwoordelijkheid die zij opneemt omtrent duurzaam- en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Coöperatieve bank binnen de maatschappij

Crelan is een coöperatieve bank met bijna 284.000 coöperatieve aandeelhouders.  Zij investeren in coöperatieve aandelen van CrelanCo omdat ze geloven in de toekomst en in het gevoerde beleid. Crelan heeft hierbij een belangrijke verplichting ten opzichte van haar klanten. Zij verwachten immers niet alleen dat hun bank gezond groeit, maar ook dat dit op een verantwoorde en respectvolle manier gebeurt. Terwijl het jaarverslag vooral de cijfers en financiële resultaten bespreekt, gaat het duurzaamheidsverslag over de werk- en zienswijze van Crelan haar rol als coöperatieve bank binnen de maatschappij. Crelan wil in de manier waarop ze zich engageert binnen de samenleving - zowel op maatschappelijk als op ecologisch vlak - een positieve impact hebben. Ze streeft hierbij naar een pragmatische benadering met aandacht voor de belangen van alle betrokken stakeholders.

Duurzaam- en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Concreet uit dit zich in aandacht voor:

  • een continue verduurzaming van haar producten- en dienstenaanbod;
  • transparante, competente en gepersonaliseerde dienstverlening en advies voor de klanten;
  • een correcte vergoeding voor de coöperatieve aandeelhouders;
  • een aangename en motiverende werkomgeving voor haar medewerkers;
  • groene investeringen in gebouwen en facilitaire diensten;
  • de sponsoring van enkele getalenteerde kampioenen en de opleiding van jonge sporters in veldrijden, basketbal en atletiek;
  • een financiële bijdrage aan maatschappelijk relevante en duurzame projecten via de CrelanCo Foundation;
  • een participatie in het kapitaal van Incofin, een fonds gespecialiseerd in microfinanciering in derdewereldlanden.

Oprichting Cooperative Bank Office

Om de prestaties op het vlak van ESG te bevorderen en de coöperatieve strategie kracht bij te zetten, op het gebied van milieu, sociale onderwerpen en goed bestuur, werd een nieuwe directie opgericht, die sinds 1 september 2023 actief is, het Cooperative Bank Office.

Interne positieve transities

“Als coöperatieve bank willen we onze klanten begeleiden bij de energietransitie. In lijn met ons nieuwe logo zijn we een groene bank en in de toekomst willen we nog groener zijn. Onze vastberadenheid om onze CO2-voetafdruk fors te verminderen leidde ook intern tot een aantal maatregelen om minder en beter te consumeren. Zo hebben we onder meer geïnvesteerd in zonnepanelenen in een versnelde vergroening van ons wagenpark. In 2023 werd Crelan voor het achtste jaar op rij uitgeroepen tot Top Employer in België, iets waar we bijzonder trots op zijn”, aldus Philippe Voisin, CEO.