9 dingen die niemand je vertelt als je een huis koopt

9 dingen

Overweegt u voor het eerst een woning of appartement te kopen? Dan overlaadt iedereen u waarschijnlijk met goede raad! Maar welk advies moet u nu zeker ter harte nemen? Lastig! We vatten daarom onze gouden raad voor u samen in 9 tips.

1. Vraag rapporten op

Heel wat zaken staan zwart op wit te lezen zoals de energiezuinigheid en de bouwkundige keuring. Vraag dergelijke verslagen op want ze kunnen de prijs en eventuele kosten nadien beïnvloeden. De verkoper moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) en keuringsverslag van de elektriciteit kunnen voorleggen voor u het compromis tekent.

2. Problemen met de aannemer?

Het papierwerk zit erop en u begint te bouwen of te renoveren… maar dan gaat uw aannemer failliet. Ga dan niet meteen op zoek naar een andere aannemer, want uw huidige contract blijft geldig zolang het niet officieel ontbonden is. Neem wel onmiddellijk contact op met de curator om te bekijken hoe het verder moet. De staat van de werken en de eventuele betaling van een voorschot beïnvloeden de uitkomst. Uw architect kan u helpen bepalen hoeveel werk er al verzet werd en hoeveel dit financieel ‘waard’ is. Diverse oplossingen zijn mogelijk: de beëindiging of ontbinding van het contract, de overname van het contract door een andere aannemer, een schadevergoeding … Een curator beslist hierover.

3. Wees op uw hoede voor verborgen gebreken

Vochtproblemen komen spijtig genoeg geregeld voor, vooral dan bij woningen die vóór 1950 gebouwd werden omdat er toen meestal geen waterkering werd gebruikt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle oude woningen hier last van hebben en nieuwe woningen nooit, maar houd het wel in uw achterhoofd.

Opstijgend vocht herkent u aan vochtschade aan de onderkant van de muren, vooral dan aan binnenmuren die niet in contact staan met de buitenomgeving. Sommige verkopers zullen proberen vochtproblemen te verbergen door erover te schilderen of te pleisteren.

Bent u niet 100% zeker? Wilt u echt op zeker spelen? Dan schakelt u best vóór de ondertekening een specialist in.

4. Koop uw woning tegen de juiste prijs

Een interessante woning gevonden? Controleer eerst en vooral wat een correcte prijs is voor het huis. Even rondneuzen op verschillende immosites geeft u al een idee. Elk jaar is er ook een berekening van de gemiddelde aankoopprijzen per gemeente. Om die te kennen, geeft u de postcode in op kadaster.be. Zo weet u meteen of de voorgestelde prijs redelijk is.

5. Korting op registratierechten

Wist u dat u op de aankoop van een bescheiden woning – dat zijn woningen met een aankoopprijs van max. € 200.000, in kernsteden of de Vlaamse Rand rond Brussel tot € 220.000 – een korting kan krijgen op de registratierechten?

U krijgt een vrijstelling op de eerste € 80.000, wat neerkomt op een korting van € 5.600. Meer informatie bij uw notaris of op vlaanderen.be.

6. Sluit een verzekering gewaarborgd wonen af

De lening is in orde en de woning is van u. Super! Maar wat als u uw werk verliest en u de lening niet meer kunt betalen? De Vlaamse en Waalse overheid hebben er een oplossing voor: de Verzekering Gewaarborgd Wonen. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u een gratis verzekering krijgen gedurende 10 jaar (in Wallonië: 8 jaar), wanneer u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt.

Meer informatie vindt u op vlaanderen.be of op wallonie.be.

7. Hebt u recht op premies?

Laat u niet verrassen. Een huis kost u meer dan de aankoopprijs. Bekijk hier welke kosten er nog allemaal kunnen bijkomen. 

De rekenmodule op notaris.be geeft u eveneens een idee van de notariskosten. Maar misschien hebt u ook wel recht op premies? U krijgt een overzicht van de mogelijke bonussen bij aankoop of renovatie in Vlaanderen op premiezoeker.be, in Brussel op woneninbrussel.be en in Wallonië op energie.wallonie.be.

8. Overweeg een variabele rentevoet

Wanneer u leningen gaat bespreken, komt de kwestie variabele en vaste rentevoet aan bod. Een variabele rentevoet is in feite een berekend risico want de rente heeft dan meteen invloed op uw lening, bij stijging én bij daling. Bij een vaste rentevoet is dat risico er niet, maar betaalt u ook tijdens periodes met een lage rente dezelfde hogere rentevoet. Onze tip: bekijk of u de hoogste rente bij een variabele rentevoet aankan. De maximale stijging is immers wettelijk vastgelegd. Laat in ieder geval beide opties vooraf berekenen. Meer info bij uw Crelan-agent.

9. Durf onderhandelen

Als u alle nodige kennis vergaard hebt, staat u stevig in uw schoenen om te onderhandelen over de prijs. Is er binnenkort een renovatie nodig? Zijn de energieprestaties niet top? Het zijn allemaal zaken die meespelen. Een normale marge is zo’n 10% tot 15% onder de vraagprijs.

Simuleer uw woningkrediet

U hebt misschien nog geen concrete aankoopplannen maar u wilt misschien wel graag weten hoeveel u kunt lenen? Doe vrijblijvend een simulatie.

Doe de simulatie

Kom over uw plannen praten

Uw Crelan-agent is uw vaste vertrouwenspersoon en helpt u graag met raad en daad.

Maak een afspraak