De Zomer van de Korte Keten

Korte keten - vader en dochter op de markt

De korte keten, wat is dat eigenlijk?

Misschien koopt u uw groenten en fruit wel rechtstreeks op de boerderij. Of uw kaas bij een ambachtelijke kaasmaker in uw buurt. Het model waarin de consument voedingsproducten rechtstreeks bij de producent koopt (dit kan bijv. ook op een markt of via een webshop), wordt ‘korte keten’ genoemd.

De jongste jaren zit dit verkoopsmodel duidelijk in de lift. Het speelt dan ook in op de wijzigingen in het verwachtingspatroon van veel consumenten: die willen steeds vaker kraakverse producten die dichtbij zijn geproduceerd en zonder veel verpakkingsafval. Dezelfde evolutie zien we aan de kant van de producenten: heel wat landbouwers willen bewust op een andere manier boeren.

De korte keten is zo een belangrijke motor voor de lokale economie.

 

Crelan steunt de Zomer van de Korte Keten

Een hele zomer lang zetten het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing (VLAM) en de provincies de korte keten in de kijker met een hele reeks initiatieven. Op de website van de Zomer van de Korte Keten kunt u onder meer voor elke provincie de geplande activiteiten bekijken.

Land- en tuinbouwers kunnen al decennialang rekenen op de gespecialiseerde dienstverlening en knowhow van Crelan. En dus steunen we ook de evolutie naar kortere ketens in de sector en financieren wij hiervoor onder meer een specifieke leerstoel aan de universiteit van Gembloux.

Daarnaast steunt Crelan als allround-bankier van de land- en tuinbouwers uiteraard nog heel wat andere initiatieven in die sector. Een kleine greep daaruit vindt u hier.