Een woning kopen zónder kater

Wat kost het totaalplaatje?

huis gekocht

De kostprijs van uw appartement of uw huis is één ding. Maar met de aankoop van een eigen stek komen automatisch nog wat onverwachte kosten uit de lucht vallen. Crelan lijst ze voor u op. Zo weet u goed waar u aan toe bent.

Registratierechten

Wanneer u een onroerend goed koopt, moet u registratierechten betalen. Sinds 1 juni 2018 betaalt u in Vlaanderen 7 % registratierechten boven op de aankoopprijs van uw enige eigen woning. Voor een woning van minder dan 200.000 euro, krijgt u een compensatiekorting van 5.600 euro.

In het Waals gewest bedragen de registratierechten 12,5 % voor groot beschrijf en 6 % voor klein beschrijf. In het Brussels Hoofdstedelijk gewest mag u rekenen op 12,5 %.

Kosten bij de bank

Wanneer u een woonkrediet afsluit, betaalt u bij Crelan dossierkosten (zie tarieven Woonkrediet). Dat bedrag verschilt van bank tot bank. Ook de eventuele schattingskosten zijn voor uw rekening.

Notariskosten

Koopt u een huis of appartement, dan bent u verplicht een notaris aan te stellen. Hij helpt met de formaliteiten: van het compromis tot de notariële akte. Op deze kosten mag u zeker rekenen: 1 % registratierecht en 0,30 % inschrijvingsrecht op het bedrag van de hypothecaire inschrijving, het loon van de hypotheekbewaarder, het ereloon van de notaris en de aktekosten (bv. voor stedenbouwkundige opzoekingen, bodemattesten en hypothecaire getuigschriften).

Renovatie- en interieurkosten

Voor u een woning koopt, bepaalt u best ook een budget voor verbouwingen. Hoe begint u daaraan? Naar schatting kost de renovatie van een woning tussen de 750 en 1500 euro per vierkante meter. Een ruime marge natuurlijk. Hou vooral rekening met de staat van het huis en uw eigen voorkeuren: gaat u voor basic en budgetvriendelijk, of voor blinkend marmer en gouden kraantjes? Moet u de woning ook nog inrichten? Ook daar hangt uiteraard een prijskaartje aan.

Verhuiskosten

Trommelt u de dag van de verhuis al uw vrienden en familie op om met huisraad te sleuren? Of hebt u een team professionals nodig met verhuiswagen en ladderlift? Ook die kosten kunnen oplopen.

Schuldsaldoverzekering of SSV

Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht maar wel sterk aangeraden. Het is een verzekering die uw partner of erfgenaam beschermt als u overlijdt vóór het geleende bedrag volledig is terugbetaald.

Onroerende voorheffing

Jaarlijks moet u ook de onroerende voorheffing betalen. Dat is een gewestelijke belasting die berekend wordt op het kadastraal inkomen van uw onroerend goed: een fictief huurinkomen dat aan elk onroerend goed wordt toegekend, ook al wordt het niet verhuurd. U kan dit kadastraal inkomen opvragen bij de plaatselijke afdeling van het kadaster.

Andere kosten

Daarnaast zijn er ook een aantal aanbevolen verzekeringen (zoals brandverzekering, familiale …) en terugkerende kosten zoals uw gas-, elektriciteit-, en waterfactuur…

Nog vragen?

Maak een afspraak met uw Crelan-agent.

Maak een afspraak