Energie besparen

Hoe uw energiefactuur verlichten op korte en langere termijn

Door de hoge energiekosten zullen we gedurende de herfst- en wintermaanden angstvallig ons gas- en elektriciteitsverbruik in het oog houden. Om die kosten enigszins binnen de perken te houden, krijgt u steun van de overheid, maar moet u zelf ook minder energie verbruiken. Hoe? Door spaarzaam om te springen met energie op korte termijn en uw woning energiezuiniger te maken op de wat langere termijn.

Om de energiefactuur te verlichten, krijgt u zowel van de federale als van de regionale overheden ondersteuning.

Maar om echt te besparen, moet u zelf de hoogste verbruikskosten verminderen.

icon hot
Verwarming slorpt tot 60% van uw energiefactuur op, warm water ongeveer 15%.
icon washmachine
Huishoudtoestellen (microgolf, koelkast, diepvries, vaatwasser ...) zijn goed voor 19% van uw verbruik.  
icon tv
IT- en audiovisuele apparatuur maken 9% van de factuur uit. 
icon light
Verlichting komt neer op ongeveer 5% van het verbruik.
SOS energie

Met deze tips kunt u al heel wat besparen op energie

  • Verwarm enkel waar en wanneer het nodig is: door de thermostaat een graadje (of twee) lager te zetten (in plaats van te verwarmen tot 20° of meer) en een extra trui aan te trekken, bespaart u minstens 7% op uw factuur.
  • Laat geregeld uw verwarmingsketel onderhouden, daarmee bespaart u al snel 5% op verwarmingskosten.
  • Zet de radiator uit in kamers waar u minder vertoeft (zoals uw slaapkamer) en zet de thermostaat ’s nachts en als u niet thuis bent op 16°. Dat bespaart al snel een paar honderd euro's per jaar. 
  • Ontdooi geregeld de diepvriezer, steek uw koelkast niet overvol en dek kookpotten op het vuur af.
  • IT- en audiovisuele apparatuur (tv, pc, printer …) in stand-bymodus verbruiken nog steeds 30% van een ingeschakeld toestel. Ze volledig uitschakelen is kinderspel met een stekkerdoos met schakelaar.
  • Vervang energieverslindende lampen door spaarlampen of ledverlichting.
  • Wist dat je tot 10% kunt besparen door de dag- en nachtregeling van je thermostaat goed af te stellen?

Zet de schaar in je energiefactuur met nog meer van onze tips en/of bekijk fluvius.be en vlaanderen.be.

Renovatie

rondo

De beste manier om energie te besparen, is door uw woning energiezuiniger te maken. Hoe pakt u dat aan, uw huis energiezuiniger maken? Ontdek het op mijnbenovatie.be.
> 5 stappen naar een energiezuinige woning

rondo

U kunt zelf ook elektriciteit opwekken door zonnepanelen te installeren, waardoor u minder of zelfs helemaal niets van het elektriciteitsnet hoeft af te nemen. Overtollige elektriciteit kunt u daarenboven opslaan met een thuisbatterij en er ook een warmtepomp mee aansturen. Zo zorgt u op energievlak voor een zelfbedruipend huis!
> Vanaf wanneer is een thuisbatterij rendabel?

rondo

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken? Dat hangt voornamelijk af van de ouderdom van uw woonst. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een btw-tarief van 6%, al speelt die ouderdom niet mee voor de installatie van zonnepanelen en warmtepompen …
> Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Zonnepanelen_rond

Zonnepanelen zijn meer dan ooit een prima investering. Maar waar moet je op letten als je er zelf wil leggen? Enkele van onze klanten geven tips.
> Ontdek het hier

Premies, verzekeringen, lenen

Wanneer u beslist om renovatiewerken uit te voeren, dan staan daar zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië premies tegenover:

rondo

De premies die de overheid voorziet, schelen dan wel een slok op een borrel, een belangrijk deel van uw energiebesparende renovatiewerken zult u toch zelf moeten financieren. Uit eigen zak of via een lening.
> Welke lening is interessant voor mijn renovatie?

rondo

Wat als u de omstandigheden niet onder controle hebt en door de hoge energiekosten uw hypothecaire lening even niet meer verder af kunt betalen? Antwoorden op de website van Febelfin.
> Betalingsuitstel voor woonkredieten in het kader van de energiecrisis