Het huishoudboekje, anno 2020

Want grip krijgen op uw budget, is vandaag moeilijker dan ooit.

Wilt u graag bewuster omgaan met uw geld? Houd dan een huishoudboekje bij. Daarin maakt u een overzicht van uw kosten en inkomsten. Ideaal om vat te krijgen op alle gezinsuitgaven, de eindjes aan elkaar te knopen en - in het beste geval - het spaarvarken te spijzen.

Hoe ziet het ideale huishoudboekje eruit?

Een huishoudboekje, in welke vorm dan ook, geeft controle over uw budget. Zo begint besparen thuis, bij uzelf en uw gezin. De kans is klein dat u uw inkomsten en uitgaven in een old-school schriftje noteert. Maar er is op zich niets mis mee. De manier waarop u uw financiën bijhoudt, is niet belangrijk. Via een tabel in Excel, op de muur in uw toilet of digitaal, met één van de tientallen handige apps… alles kan.

Een korte rondvraag onder Crelan-werknemers en -agenten, wees uit dat Excel nog steeds een populair formaat is voor het huishoudboekje. Steeds meer mensen plaatsen dat in ‘de cloud’ zodat alle betrokken gezinsleden er altijd aan kunnen, op elk moment en via elk toestel. Handig, bijvoorbeeld als er plots jaarlijkse afrekeningen in de bus zitten, zoals voor water of verzekeringen. Het huishoudboekje biedt dan een handige check – betaal ik nu niet veel meer dan vorig jaar? – en u kan de kostenpost snel aanpassen aan de reële kosten.

 • Download hier ons huishoudboekje (Download xlsx)
 • Huishoudboekje op uw smartphone

  Er zijn ontelbare apps die als modern huishoudboekje dienstdoen. Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet, lijsten we de handigste op.

  Money Lover

  Dankzij deze gratis app kunt u uw budget makkelijk beheren en plannen. Als uw budget bereikt is, wordt u gewaarschuwd door een alarm. U kunt ook een kalender opstellen voor uitgaven in de toekomst en krijgt grafische analyses van transacties.

  > Ontdek de app

  Spendee

  Deze app is gelijkaardig aan Money Lover. Als u uw financiële transacties manueel invoert en groepeert, kunt u daarna een beroep doen op analyses. Speciaal aan deze app is dat u uw budget ook kunt delen en beheren met meerdere personen.

  > Ontdek de app

  Mint

  Deze Android-app is een van de oudste budget-apps met een heel goede reputatie. Hiermee geeft u uw geld slimmer uit en bespaart u heel wat euro’s dankzij allerlei slimme tips. U vergeet al eens een factuur? Ook dat is dankzij Mint verleden tijd.

  > Ontdek de app

  Handwallet - Expense Manager

  Deze gratis app voor particulieren en professionals heeft wat meer functionaliteiten. Allereerst worden uw uitgaven, inkomsten en saldo onmiddellijk geanalyseerd met grafieken en kunt u spraakberichten opnemen. Verder krijgt u tips over budgetbeheer. Ten slotte kunnen professionele gebruikers facturen, leveringsbons en btw-bonnetjes inscannen en beheren.

  > Ontdek de app

  Geen tijd voor of zin in een huishoudboekje?

  Dat kan. Toch is het fijn om zwart op wit te zien waar u uw geld aan spendeert. En meten is weten. Ga daarom voor overzicht, want zo creëert u inzicht. Al uw uitgaven bijhouden, hoeft u trouwens niet levenslang en permanent te doen. Een steekproef van enkele maanden kan al heel verhelderend zijn. U kunt bijvoorbeeld al uw vaste uitgaven registreren en andere uitgaven erop afstemmen. Vaste uitgaven zijn immers wekelijks, maandelijks, 3- of 6-maandelijks of jaarlijks. Denk maar aan leningen, energiekosten, gsm, internet, verzekeringen…

  Krijg snel zicht op uw inkomsten en uitgaven.

  Ga naar myCrelan