Openbare verkoop, iets voor u?

Sla uw slag.

Stel: u vindt eindelijk het huis van uw dromen. Maar het wordt via een openbare verkoop verkocht … Geeft u het op? Geen sprake van! Met een dosis geluk en een goede voorbereiding is dat huis misschien wel van u. 

openbare verkoop

Waarom openbaar en niet onderhands?

De reden waarom mensen hun huis openbaar verkopen? Als er veel vraag is naar een bepaald type woning, kan je als verkoper de prijs opdrijven. Geïnteresseerden bieden tegen elkaar op tijdens de zitdag. Dit noemen we een vrijwillige openbare verkoop. Soms bieden kopers tegen elkaar op. Hou dan het hoofd koel.

Een gedwongen openbare verkoop is vaak het gevolg van een faillissement of inbeslagname. In beide gevallen neemt een notaris het heft in handen. De zitdag die vaak plaatsvindt in een café, wordt op voorhand gecommuniceerd via affiches en advertenties. Soms wordt er al een beginprijs vastgelegd.

Online vindt u een overzicht van alle openbare verkopen.

Goed voorbereid is half gewonnen

Een openbare verkoop is dikwijls een dringende kwestie. De hoogste bieder moet de extra kosten (notaris- en aktekosten, registratierechten) meestal binnen de 5 dagen betalen. De volledige koopsom moet binnen de 6 weken opgehoest worden.

Gaat u ervoor tijdens de zitdag? Wees dan zeker dat u genoeg kunt lenen. Informeer vooraf bij uw Crelan-agent. En hou er rekening mee dat de bijkomende kosten altijd hoger liggen dan bij een onderhandse verkoop. Weet ook dat elk akkoord bindend is. Haakt u toch af, dan draait u zelf op voor de gemaakte kosten.

Eenmaal, andermaal… Verkocht!

Hebt u het hoogste bod? Proficiat! In principe is de woning voor u, op voorwaarde dat de verkoper akkoord gaat met uw bod. Bij een openbare verkoop geldt wel het ‘recht van hoger bod’ of het ‘recht van opbod’. Dit houdt in dat de notaris de woning op de zitdag toewijst aan de laatste opbieder, maar dat er binnen de 15 dagen nog iemand een hoger bod mag doen (enkel bij vrijwillige verkoop). Bij een nieuw bod dat hoog genoeg is, wordt een tweede zitdag georganiseerd.

Meer weten?

Maak een afspraak met een Crelan-agent.

Contacteer een agent

Weten hoeveel u kunt lenen?

Doe een simulatie