Starterswoning, iets voor jou?

starterswoning

Je bent jong en je weet nog niet goed wat de toekomst brengt. Begrijpelijk! Toch wil dat niet zeggen dat je nog geen stappen kan ondernemen om te investeren in de toekomst. Is een starterswoning kopen dan een slimme investering?

Wat is een starterswoning?

Een starterswoning is een relatief goedkope woning die na enkele jaren wordt ingeruild voor een nieuw huis. Soms is het wat voorbarig om al meteen een huis te kopen voor de rest van je leven. Nu ben je bijvoorbeeld alleen of met twee, maar blijft dat zo? Droom je van een groot gezin en dito huis? Ga je wonen waar je werkt, of zoek je een job korter bij huis? En waar zal je over 5 jaar werken? In die zin loont het wel de moeite om op elk moment van je leven in een woning te verblijven die perfect op jouw maat is. En dát is dus net het voordeel van een starterswoning.

Zie het als een investering

Met een eigen woning bouw je vermogen op door af te betalen en te verkopen met meerwaarde, maar het heeft wel tijd nodig. Gemiddeld kan je stellen dat je gekochte woning na 5 jaar geld opbrengt. De winst bij de verkoop van je woonst is groter als deze in tussentijd gerenoveerd werd.

Een betaalbaar, te renoveren pand kopen dus? Dat is een goed plan als je tijd én geld hebt om de renovatiewerken uit te voeren vóór je weer verkoopt.

Kopen of huren?

Plan je om niet zo lang op dezelfde plek te blijven? Of het nu voor een lange reis is, omdat je van job verandert of een nieuwe partner hebt… in sommige omstandigheden is het handig dat je redelijk vlug kan verhuizen. Wie huurt, kan dat gemakkelijker en sneller. Als je flexibiliteit wil, is huren in feite de beste optie. Maar je woont wel in een huis waar je geen eigenaar van bent, dus de aanpassingen die je kan doen zijn niet oneindig.

Creëer meerwaarde

Ben je een handige harry? Renoveren is altijd een goed idee met het oog op een verkoop.