Hoe beleg je goed voor je (klein)kinderen?

  • Beleggen voor kinderen is een logische keuze. Hoe vroeger je ermee begint, hoe groter het potentieel rendement. In deze video krijg je alvast enkele goede tips!

    Nele Geldhof, Crelan Torhout

De geknipte kandidaat-beleggers

Door te sparen of beleggen voor je kinderen kan je hen later een leuk extraatje bezorgen, waarvoor ze je erg dankbaar zullen zijn. Het voordeel van beleggen voor jongeren is dat uitgerekend zij veel tijd hebben om een mooi rendement te behalen.

Jongeren zijn de geknipte kandidaat-beleggers. Ze hebben een heel leven voor zich en kunnen precies daardoor fraaie winsten realiseren. De wetgever ziet het lichtjes anders. Wie wil beleggen voor zijn kinderen, moet zich gedragen als een goede huisvader, zo klinkt het nogal vaag. Vrij vertaald: je neemt maar beter niet te veel risico met het geld van je kinderen. Kies dus voor beleggingen of beleggingsproducten met een beperkt risico, ook al zet je daarmee een rem op het potentieel rendement. Wat ook helpt: beleggingen voor je kinderen spreiden in de tijd. Een techniek die de grote ups en downs van koersschommelingen neutraliseert.

Starten met beleggen

Wie belegt voor zijn kinderen moet een effectenrekening openen. Hetzij op eigen naam, hetzij op naam van de kinderen. Het voordeel van een eigen effectenrekening is dat je meer vrijheid hebt. Je kan volgens je eigen beleggingsstrategie werken (en dus niet die van je kind) en de belegging later aan je kroost schenken. Open je liever een effectenrekening op naam van de kinderen? Dat kan ook, alleen moet je in dat geval rekening houden met beperkingen. Schakel de hulp in van je Crelan-agent om weloverwogen keuzes te maken.

Jong geleerd

Beleggen doe je natuurlijk pas wanneer je voldoende spaarreserve hebt opgebouwd. Bij het aanleggen van een spaarpotje voor je kinderen, is het zeker nuttig om hen daarbij te betrekken. Zo ontdekken ze spelenderwijs de waarde van geld.

  • Bewaar het geld dat je jonge kind krijgt van de tandenfee, bij het driekoningenzingen of als beloning voor het wassen van de auto in een spaarpotje. Maak de spaarpot op regelmatige tijdstippen samen leeg, tel het geld en ga dan langs bij je bank om het geld op zijn/haar spaarrekening te zetten.
  • Spoor je kind aan om telkens een deel van zijn/haar zakgeld opzij te houden en op de spaarrekening te storten. Zo leert het van jongs af aan de waarde van geld en hoe je een budget beheert. Een ervaring die later uitstekend van pas komt!
  • Hetzelfde geldt voor inkomsten van vakantiejobs of weekendwerk. Spreek met je kind af hoeveel hij/zij mag houden voor eigen uitgaven, hoeveel hij/zij moet afgeven voor bijvoorbeeld de bijdrage aan een kot, het gebruik van de gezinswagen, … en hoeveel hij/zij best opzij zet op de spaarrekening.
  • Maak zeker ook afspraken over wat er gebeurt als het geld op is. ‘Op is op’ is een goed en duidelijk principe. Je kan ook afspraken maken over wat er met het geld mag gekocht worden: kleren, games, een smartphone-abonnement. Je kinderen moeten dan zelf hun prioriteitenlijstje opstellen.

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online