Duurzaam beleggen is geen modegril

  • Duurzaam beleggen is in. Consumenten roepen wereldwijd bedrijven ter verantwoording en eisen dat ze het milieu respecteren, goede arbeidsomstandigheden voorzien en transparant zijn (de zogenaamde ESG-principes). Duurzaam beleggen is niet alleen een kwestie van mooie principes, kijk maar eens in deze video hoe je er een mooi rendement mee kan behalen.

    Nele Geldhof, Crelan Torhout

Principiële of pragmatische aanpak?

Of het nu eten is, kleren of reizen: consumenten kiezen vandaag bewuster dan ooit tevoren. Ook duurzame beleggingen zijn booming business. Het aanbod groeit met de dag. Maar wat maakt een beleggingsfonds precies duurzaam? Grosso modo kan je als vermogensbeheerder twee strategieën volgen. Zo kan je je heel rigide opstellen en bepaalde ‘stoute’ bedrijven uitsluiten. Denk maar aan tabaksproducenten of steenkoolmijnen. Je weert dan als het ware de zondaars uit je beleggingsportefeuille. Daar is iets voor te zeggen: als belegger weet je tenminste zeker dat je geld niet gebruikt wordt voor dingen waar je niet achter staat. Alleen zal het ‘beleggingsuniversum’ op die manier kleiner worden: de fondsenbeheerder moet in een kleinere vijver vissen, zeg maar. En dat kan rendement kosten.

Een betere plek?

Bovendien speelt er ook een filosofische kwestie. Bedrijven die uitgesloten worden, hebben geen aanmoediging meer om werk te maken van betere praktijken. Ze verdwijnen heus niet van de aardbol, ze komen alleen niet in een duurzaam beleggingsfonds terecht. Hoe het anders kan? Door in dialoog te gaan met bedrijven en hen een wortel voor te houden. Dat is de aanpak van Amundi, de grootste fondsenbeheerder van Europa en een prominente partner van Crelan.

De fondsenbeheerders en analisten van Amundi hebben contacten tot op het allerhoogste niveau: ze hebben vaak een rechtstreekse lijn met het topmanagement van bedrijven. Zo kunnen ze bedrijfsleiders ervan overtuigen het roer om te gooien. Vergeet niet dat vermogensbeheerders ook aandelen bezitten van bedrijven. Ze krijgen dus stemrecht in de algemene vergadering van waaruit ze druk kunnen uitoefenen. Die pragmatische aanpak is misschien minder principieel, maar het zet wel dingen in beweging.

De zwaarste zondaars uitsluiten en tegelijk in dialoog gaan met en aanmoediging van bedrijven die de wil en ambitie tonen om zich te engageren, brengt wellicht meer positieve veranderingen teweeg dan een beleid van rigide uitsluiting.

Duurzaamheidslabel

Uitsluiten of praten, het is een discussie waar het laatste woord nog niet over gezegd is. Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, pakt dit najaar uit met een kwaliteitslabel voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen. Dankzij het duurzaamheidslabel kunnen consumenten erop vertrouwen dat ze niet beleggen in schadelijke bedrijfsactiviteiten, maar wel in bedrijven met een duidelijke duurzaamheidsstrategie en een transparant beleid. Beleggers zullen duidelijke en begrijpelijke informatie krijgen over het duurzaamheidsbeleid van het beleggingsproduct, en die kunnen vergelijken met die van andere producten. Een onafhankelijke instelling zal controleren of het product het label verdient.

Wat met Crelan?

Of Crelan ook fondsen met een Febelfin duurzaamheidslabel zal aanbieden? Zeer zeker. Maar daarnaast kan je ook intekenen op beleggingen die dat label niet dragen maar toch duurzaam zijn. Febelfin is een Belgisch label. Internationale asset managers zoals Amundi hebben daarnaast een eigen, doortastende methodologie, los van de grote variëteit aan nationale labels. Vergeet ook niet dat de wereld van duurzaam beleggen nog jong is. De discussie tussen slechte leerlingen bestraffen of ze aanmoedigen om te veranderen woedt nog volop. Voor complexe vraagstukken zijn er nu eenmaal geen makkelijke antwoorden…

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online