Het ideale moment om te beleggen… bestaat niet.

  • Financiële markten zijn turbulent. Het ene moment gaan ze gestaag omhoog, om daarna weg te zakken of ter plaatse te blijven trappelen. Nogal wat beleggers wachten met instappen tot alle sterren gunstig staan. Alleen is dat geen goed idee. Hoe je je het best kunt wapenen tegen onzekerheid? Door je geld niet in één keer te beleggen, maar regelmatig kleine bedragen te investeren. In de video leg ik je uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

    Bart Vande Ginste, Crelan Tielt

Verspil geen tijd

Kandidaat-beleggers kijken vaak de kat uit de boom en wachten op het perfecte instapmoment. Jammer, want daardoor laten ze mooie kansen liggen. De beste tactiek? Vandaag instappen, regelmatig een klein bedrag beleggen en vooral: niet wakker liggen van wat komen gaat!

Korte en lange termijn

“In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine.” Er doen nogal wat beurswijsheden de ronde, maar deze moet je absoluut onthouden. Ze komt uit de koker van Benjamin Graham, een van de grondleggers van de aandelencultuur. Vrij vertaald: op korte termijn is de beurs een loterij, waarbij de koersen willekeurig alle kanten opschieten, gedreven door de emoties van de beleggers en de waan van de dag. Maar op lange termijn is de beurs veeleer een weegschaal, die de echte waarde-ontwikkeling van een bedrijf toont. Warren Buffet, de Amerikaanse zakenman en investeerder, heeft met deze beurswijsheid fortuin gemaakt. Letterlijk zelfs, want met een geschat vermogen van pakweg 86 miljard dollar mag Buffet zich al decennialang een van de rijkste mensen ter wereld noemen.

Wie het kleine niet eert…

Het advies is ook goud waard voor gewone stervelingen. Het is een pleidooi om regelmatig kleine bedragen te beleggen en je niet te laten leiden door de waan van de dag. Financiële donderwolken zullen er altijd zijn. Alleen kan je onmogelijk voorspellen hoe de brexit of die handelsperikelen tussen China en de V.S. precies zullen uitdraaien. De financiële geschiedenis is een aaneenschakeling van crisissen en ander onheil. Maar tegen die turbulente achtergrond zijn financiële markten ondanks alles gestaag gestegen. Laat je niet verlammen door slecht nieuws en onzekerheid. Je kan beter vandaag al beginnen met beleggen.

Periodiek beleggen

Gespreid instappen is dé manier om de vruchten van die waardegroei op lange termijn te plukken. Zo hoef je je slaap niet te laten voor de willekeurige ups en downs op korte termijn die je toch niet onder controle hebt. Sterker nog: je maakt die volatiliteit precies tot bondgenoot wanneer je gespreid belegt. Je koopt meer als de koersen laag staan en je koopt minder als de koersen hoog staan. Op die manier wordt timing een bijzaak. Je hoeft dan geen kostbare mentale energie meer te verspillen aan die onmogelijk te beantwoorden vraag: “Is het nu het juiste moment om in te stappen?” Wachten brengt geen raad: de sterren zullen nooit allemaal gunstig staan.

Automatisch beleggen

Automatisch regelmatig beleggen is ook nog eens makkelijk. Je kan elke maand investeren in een beleggingsfonds. Dat kan al met 25 euro per maand. Je hoeft dus niet noodzakelijk grote bedragen te investeren. Door regelmatig fondsen aan te kopen, spreid je je risico’s optimaal. Tussen haakjes: de kans is groot dat je, zonder het te beseffen, vandaag al gespreid belegt. Veel Belgen doen elke maand aan pensioensparen. Ze storten maandelijks een klein bedrag in een pensioenspaarfonds. Dat is interessanter dan één keer per jaar een grotere som te storten op het ‘verkeerde moment’. Of erger nog, op het einde van het jaar vast te stellen dat je vergeten bent aan pensioensparen te doen…

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online