Hoe groot moet mijn spaarbuffer zijn?

  • Beleggen doe je best met geld dat je niet meteen nodig hebt. Steek dus niet al je spaarcenten in een belegging, maar reserveer een deel van je kapitaal voor noodgevallen. Hoeveel je precies opzij zet, hangt af van je persoonlijke situatie. In deze video geef ik je alvast een paar praktische tips.  

    Ilse De Koning, Crelan Lochristi

Gemoedsrust en vrijheid

Sparen en beleggen zijn een Siamese tweeling: ze kunnen niet zonder elkaar. Beleggen zorgt voor potentieel rendement, sparen voor een veilige reserve. Hoe groot die buffer moet zijn? Een vuistregel zegt dat je zes netto-maandlonen achter de hand moet houden. Met dat bedrag kan je tegen een stootje. Als je droogkast het laat afweten of er onverwachte kosten opduiken, hoef je niet te panikeren. Je bent zeker van een reserve ‘voor het geval dat…’. Leuk neveneffect: het is precies die zekerheid die je meer vrijheid bezorgt. Want de rest van je geld kan je zorgeloos beleggen. Je bent dus voorgoed verlost van dat knagende gevoel dat je maar eens geld mocht nodig hebben.

Discipline

Sparen zorgt ook voor beleggingsdiscipline. Veel beleggers vragen zich af wanneer ze best instappen en hoeveel ze dan moeten beleggen. Die vragen doen er niet toe als je regelmatig het surplus op je spaarboekje afroomt en belegt. Overdreven optimisme en pessimisme krijgen op deze manier geen vat op jou, want jij belegt op vaste tijdstippen en spreidt hierdoor je risico’s.

Geen obsessie

Met een afzonderlijke spaarbuffer maak je een mooie scheiding tussen onmiddellijke behoefte en langetermijndoelstellingen. Dat heeft een psychologisch voordeel. Want wie alles in één grote pot laat zitten, durft vaak zelfs geen verantwoorde risico’s te nemen. De obsessie van ‘een reserve waar je onmiddellijk aan moet kunnen’ dreigt dan heel je vermogen aan te tasten. Door de spaarbuffer durf je die risico’s wel aan.

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online