Je beste vriend bij beleggen: tijd

  • Tijd is de beste bondgenoot voor een mooi rendement. Hoe langer je kunt beleggen, hoe groter je potentiële opbrengst. Zo snel mogelijk beginnen is dus de boodschap. In deze video zie je waarom je dus helemaal geen glazen bol nodig hebt.

    Bram Luyckx, Crelan Asse

Begin vroeg, verhoog de opbrengst

Wie informatie zoekt over beleggen leest vroeg of laat iets over de beleggingshorizon. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar de beleggingshorizon is gewoon de tijd dat je je geld kunt missen. Heb je het geld dat je wil beleggen de eerstvolgende tien jaar niet nodig? Dan bedraagt jouw persoonlijke beleggingshorizon tien jaar. Je zou ook kunnen zeggen dat je beleggingshorizon de afstand is tot het beleggingsdoel dat je voor ogen hebt. Als je bijvoorbeeld jong begint aan pensioensparen, heb je een lange beleggingshorizon. Want je beleggingsdoel, je pensioen, ligt dan nog veraf.

Evolutie beleggen vanaf 25 of 35 jaar

Stratego

Je beleggingshorizon bepaalt mee je beleggingsstrategie. Met een beleggingshorizon van tien jaar kan je meer risico nemen dan met een beleggingshorizon van vijf jaar. Omdat je dan meer tijd hebt om eventuele verliezen goed te maken. Maar hoe klein of groot je beleggingshorizon ook is, blijf steeds focussen op je beleggingsdoel. Laat je niet te veel van de wijs brengen door schommelingen waaraan je belegging onderhevig is, want die zijn er altijd. Het is belangrijk om de horizon waarin je belegging zich situeert steeds te respecteren.

Bondgenoot

Kortom: tijd is je beste bondgenoot. Hoe vroeger je begint te beleggen, hoe beter. We kunnen het daar uren over hebben, maar eigenlijk kan je beter onderstaande grafiek eens goed bekijken: die spreekt boekdelen. Door tien jaar vroeger te beginnen, kan je opbrengst quasi verdubbelen. Tussen haakjes: het heeft geen zin beleggen uit te stellen tot je in een zogenaamde ‘financieel comfortabele situatie’ zit. Los van het feit dat dit begrip voor iedereen een andere betekenis heeft, zullen de meesten onder ons ook altijd wel een of andere vorm van lopende uitgaven hebben: opgroeiende kinderen, een huis dat moet afbetaald worden, een renovatie… Blijf niet wachten op budgettaire ruimte, anders heeft je geld te weinig tijd om te groeien. Met een klein bedrag kun je ook al zinvol beleggen als je tijd als bondgenoot neemt. Topbelegger Warren Buffet formuleert het als volgt: “De aandelenbeurs is een mechanisme om geld over te hevelen van de ongeduldigen naar de geduldigen”.

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online