Lenen en beleggen gaan perfect samen

  • Een lening afbetalen én ook nog eens beleggen? Het kan wel degelijk. Tenminste: als je genoeg financiële ademruimte hebt. Maar die hoeft zelfs niet enorm te zijn, want zoals in de video ook duidelijk wordt: beleggen kan al vanaf enkele tientallen euro’s per maand. 

    Nele Geldhof, Crelan Torhout

Verlies geen kostbare tijd: probeer te beleggen

Een lening afbetalen en ook nog eens beleggen? Veel mensen denken er zelfs niet aan. Dat is begrijpelijk, want naast de hypotheek heb je een heleboel andere lopende uitgaven. Of je dan maar meteen een kruis moet maken over beleggen? Toch niet. Anders riskeer je kostbare tijd te verliezen, want hoe langer je beleggingshorizon, hoe meer kans je maakt op een mooi rendement. Zorg er wel voor dat je maximaal één derde van je nettoloon afbetaalt aan je huis. In principe blijft er dan genoeg over om je andere uitgaven te dekken. Maar als je wil weten of dit ook genoeg is om daarnaast nog te beleggen, zal je een gedetailleerd budget moeten opstellen.

Maak het sommetje

Hoe je daaraan begint? Zet om te beginnen al je maandinkomsten op een rijtje: je loon, kindergeld, intresten, .... Tel daar je eenmalige inkomsten bij op, zoals je vakantiegeld of je eindejaarspremie. Breng daarna al je uitgaven in kaart: je lening of je huurgeld, boodschappen, je energie- en telecomfactuur... Vergeet ook je jaarlijkse kosten niet, zoals verzekeringspremies en je reisbudget. Plan je grote onkosten, zoals de aankoop van een tweede auto of de aanleg van een nieuw dak? Plaats ze onder de uitgaven en denk eraan om ook een bedrag te reserveren voor onvoorziene kosten zoals een kapotte vaatwasser of een defecte verwarming.

Een budget opstellen is een belangrijke oefening. Trek er voldoende tijd voor uit en neem je inkomsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode nauwkeurig onder de loep. Gebruik eventueel een schriftje of hou een tabel bij op je computer, waarin je alle plussen en minnen zorgvuldig noteert. Wil je een supergedetailleerd overzicht? Maak dan gebruik van www.budgetplanner.be: handig, overzichtelijk én gebruiksvriendelijk.

Fiscaal interessant

Staan alle inkomsten en uitgaven opgelijst? Het verschil tussen de twee is de ruimte die je  hebt om te beleggen. Geef voorrang aan fiscaal interessante beleggingen zoals pensioensparen en langetermijnsparen. Het voordeel? De stortingen geven je recht op een belastingverlaging. Je recupereert als het ware een deel van je spaarinspanning.

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online