Sparen en beleggen: het verschil

  • Sparen en beleggen zijn geen synoniemen. Kort door de bocht: beleggen zorgt voor potentieel rendement, sparen voor een veilige reserve. De twee vullen elkaar dus netjes aan.

    Bart Vande Ginste, Crelan Tielt

Sparen en beleggen: een én-én-verhaal

Ooit gehoord van TINA? TINA staat voor ‘There Is No Alternative’. Een beurswijsheid die stelt dat aandelen de betere oplossing zijn als het gaat over rendement genereren met je geld. Wat niet wil zeggen dat je maar meteen al je geld moet beleggen. Verstandige beleggers zetten namelijk ook een spaarpotje opzij. Verschillend doel, verschillende middelen zeg maar.

prestaties Belgische aandelen sinds 1968

Aandelen als topbelegging

De zakenkrant De Tijd nam ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag de proef op de som. Samen met het Studiecentrum Onderneming en Beurs ging De Tijd na hoe goed Belgische aandelen de voorbije 50 jaar gepresteerd hebben.

We besparen je de technische details, maar wie in 1968 1.000 euro in Belgische aandelen had belegd, zou daar in 2018 maar liefst 22.000 euro mee verdiend hebben. Goed voor een totaalrendement van 2.200% of 6,5% op jaarbasis. Aandelen zijn met voorsprong de beste belegging. Ze doen het veel beter dan staatsobligaties en vastgoed, die een jaarrendement van respectievelijk 4,5%  en 1,8% opleveren. Oh ja: je had je geld natuurlijk ook in een sok kunnen stoppen. Die ene euro uit 1968 zou 50 jaar later nog 17 cent waard zijn...

 

Ook sparen

Beleggen in aandelen kan dus voor een mooi rendement zorgen. Maar je hebt ook nood aan spaargeld, dat snel beschikbaar is. Toegegeven: je verdient er niets mee, maar het voordeel is dat je er meteen aan kan. Sparen en beleggen vullen elkaar aan. Sparen zorgt voor beschikbaarheid, beleggen voor rendement. Het is dus niet óf het een óf het ander, maar de twee samen.

Advies op maat

Ben je klaar voor je eerste stappen als belegger, maar weet je niet goed hoe je dat nu precies aanpakt? Vraag je Crelan-agent om raad. We hebben soorten beleggingen in petto die we met jou kunnen doorlopen. Er zit vast en zeker een oplossing bij op jouw maat.

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust eens langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online