Waarom langetermijnbeleggen je beter beschermt

  • “Timing is everything,” zegt een veelgebruikte Engelse quote. En bij beleggingen is dat niet anders. Beleggen op korte termijn is risicovol: de factor geluk speelt dan een te grote rol. Met een langetermijnbelegging heb je meer tijd om eventuele verliezen goed te maken. In deze video doen we de basisbeginselen voor je uit de doeken.

    Bram Luyckx, Crelan Asse

Hoe sneller, hoe beter

Brexit, spanningen in de Perzische Golf, spanningen tussen China en de VS… Veel mensen wachten het juiste moment af om te beleggen. Helaas is er niet zoiets als het ideale instapmoment. Integendeel: je kan er best zo snel mogelijk mee beginnen.

Tijd wordt wel eens de beste vriend van beleggers genoemd. Hoe sneller je begint te beleggen, hoe beter. Je geld kan langer aangroeien. En je hebt meer tijd om mindere beursperiodes recht te zetten.

Periodiek beleggen

Denk eraan dat pieken en dalen nu eenmaal eigen zijn aan beleggen. Ben je bang om in te stappen? Overweeg dan periodieke beleggingen. Je kan bijvoorbeeld elke maand of om de drie maanden een bedrag beleggen. Laat je niet ontmoedigen door mindere beursprestaties en hou je inspanning vol. Het heeft geen zin om constant in en uit te stappen: dat kost handenvol geld.

Het effect van de risicopremie

Waarom aandelen?

Aandelen houden meer risico in dan veiligere beleggingen zoals staatsobligaties. Voor het nemen van dat risico krijg je een ‘risicopremie’. Dit is wat risicovollere beleggingen extra opbrengen in vergelijking met eerder veilige beleggingen. Bij veiligere beleggingen ben je zeker van een rendement, maar dat zal ook eerder laag zijn. Het rendement dat je ontvangt is dan in feite een vergoeding voor de periode waarin je je geld ter beschikking hebt gesteld.

Maar voor aandelen geldt een andere logica. De beurs kent nu eenmaal pieken en dalen. Bedrijfswinsten fluctueren, bedrijven komen en gaan… veel zekerheden zijn er niet. Voor die onzekerheid krijg je een risicopremie, die op lange termijn hoger is dan het rendement op een veiligere belegging. Het extra rendement dat je op lange termijn kan ‘oogsten’ in vergelijking met een risico-arme belegging maakt over een lange periode namelijk een veel hogere aangroei van je kapitaal mogelijk. En dat terwijl je met een ‘risicovrij’ rendement zelfs de inflatie nauwelijks kan bijbenen. Zelfs een bescheiden extra rendement van aandelen ten opzichte van veilige beleggingen leidt na verloop van tijd tot een groot verschil in kapitaalaangroei, zoals de grafiek illustreert.

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online