Wat zijn de alternatieven?

  • Met een hamer alleen een solide huis bouwen? Onmogelijk! Daar heb je nu eenmaal een goedgevulde gereedschapskist voor nodig. Bij de samenstelling van een evenwichtige beleggingsportefeuille is het niet anders. De combinatie van verschillende financiële tools biedt de grootste kans op succes.

    Ilse De Koning, Crelan Lochristi

Belgen zijn notoire spaarders. We parkeren massaal geld op onze spaarboekjes. Daar valt iets voor te zeggen, want bij onvoorziene uitgaven kan je makkelijk aan je geld. Het geld op je spaarrekening is ook erg veilig: je loopt er geen enkel risico mee. Of het spaarboekje dan zaligmakend is? Dat nu ook weer niet. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat de spaarrente historisch laag is. Je spaargeld levert dus weinig op. Sterker nog: door de inflatie wordt je geld minder waard.

Huisje boompje beestje?

Al maar meer mensen beleggen daarom in vastgoed. Ook daar speelt de historisch lage rente een grote rol. Geld lenen was nog nooit zo goedkoop. En dus beleggen we volop in baksteen. Vastgoed is zeker, zo luidt de redenering. Het klopt dat huizen in België tot nu toe waardevast zijn. Maar vastgoed heeft ook een paar vervelende minpunten. Zo kan je een huis niet op 1,2,3 verkopen, het duurt dus even voor je aan je geld kan. Bovendien sta je als eigenaar in voor grote onderhouds- en herstellingswerken. En die uitgaven knagen aan je rendement.

Het beste rendement

Wie z’n geld écht wil laten opbrengen, belegt beter in aandelen. Alleen komen veel mensen daar amper aan toe, omdat ze hun centen massaal parkeren op een spaarrekening of in vastgoed pompen. Jammer, want aandelen leveren op lange termijn het beste rendement op. Of er dan geen nadelen aan verbonden zijn? Toch wel. Want op korte termijn kunnen de beurskoersen flink schommelen.

En-en

Investeren in vastgoed, beleggen in aandelen of sparen: elke financiële tool heeft zijn voor- en nadelen. Verstandig beleggen is geen of-of-verhaal, maar een kwestie van én-én. Zodat het pluspunt van de ene tool de beperking van de andere uitwist. Vastgoed voor de veiligheid met andere woorden, spaargeld voor bereikbaarheid en aandelen voor rendement.

Contacteer ons

Wil je weten of beleggen iets voor jou is? Of heb je andere vragen over je geld? Ga gerust langs in je Crelan-kantoor.

Contacteer je agent online