Woning verkopen? Houd rekening met de nieuwe EPC-waarde!

Bent u van plan om binnenkort een huis of appartement te verkopen? Dan komt u in Vlaanderen sinds 1 januari 2019 ongetwijfeld in aanraking met het vernieuwde energieprestatiecertificaat voor gebouwen. Het nieuwe EPC-certificaat bevat een duidelijke score (label tussen A+ en F) en ook meer technische gegevens over de staat van het vastgoed en de noodzakelijke ingrepen om de woning aan de normen te laten voldoen. Dit laatste zelfs inclusief een kostenraming! Er is dus meer transparantie voor de koper. Maar wat betekent het nu voor u als verkoper?

Waarom een nieuw energielabel?

De uiteindelijke doelstelling van Vlaanderen is lovenswaardig: tegen 2050 wil Vlaanderen groenere en zo energiezuinig mogelijke woningen aanbieden. Dat energiepact wil dat alle te koop of te huur aangeboden woningen of appartementen in Vlaanderen op hetzelfde energieverbruiksniveau komen als de nieuwe woningen van 2017.

Wat houdt het nieuwe EPC attest (EPC+) concreet in als u verkoopt?

  1. Vermelding van de EPC-score is verplicht in elk zoekertje. Als u een woning te koop of te huur wilt aanbieden, dan moet u sowieso contact opnemen met een energiedeskundige type A. Als u een advertentie op een website plaatst zonder de  EPC-score te vermelden, riskeert u een administratieve boete van 500 tot 5.000 euro!
  2. We raden u aan om bij verschillende EPC-experten offertes te vragen, om hun prijzen te vergelijken. De overheid heeft immers beslist om voor dit soort opdrachten geen vaste prijs op te leggen. Kijk dus goed uit! Hier vindt u de expert die u nodig hebt.
  3. U bent verplicht om het EPC-certificaat te overhandigen aan de koper of huurder vóór de koop- of huurovereenkomst wordt ondertekend. Wees niet verbaasd als mensen al tijdens hun eerste bezoek aan uw pand erom zullen vragen.
  4. De prijs van uw woning zal gedeeltelijk afhangen van de resultaten van het EPC-certificaat. Het is zinloos om een buitenissige prijs te vragen als de volgende eigenaar weet dat hij de komende vijf jaar de verwarmingsketel zal moeten vervangen, de dakisolatie vernieuwen en enkele beglazing vervangen door dubbele.
  5. De technische gegevens in het certificaat vertellen u welke werken nodig zijn om de energieprestatie van uw huis te verbeteren, en wat zij ongeveer zullen kosten. Dat geeft u dus twee opties: Ofwel laat u uw woning zoals die is en is de kans groot dat een lage EPC-waarde uw vraagprijs naar beneden haalt. Ofwel voert u verbeteringen uit aan de woning. Houd er rekening mee dat u de kosten van de werken mogelijk niet terugverdient bij de verkoop. Weeg die opties goed af. Heeft u de tijd en ziet u de kans om (kostenefficiënt) enkele belangrijke verbeteringen door te voeren? Dan kunt u met een beter EPC-resultaat misschien een meerwaarde realiseren. Vergeet niet dat veel mensen opzien tegen verbouwingen.
  6. Werken uitvoeren om een hogere verkoopprijs te kunnen vragen voor uw huis is een goed idee. Maar ga daarin niet te ver! Alle werken waarbij er verschillende keuzes mogelijk zijn, laat u beter over aan de nieuwe eigenaar, zodat die zelf kan kiezen. Op die manier vermijdt u dat een mogelijke koper afhaakt omdat hij het niet eens is met uw keuze.
  7. Documenteer uw verbouwingen en ingrepen grondig. Het EPC-certificaat blijft tien jaar geldig op voorwaarde dat er geen grote veranderingen worden aangebracht in de energiekenmerken van het huis (ramen/deuren, verwarmingsketel, isolatie...). Het actualiseren van het EPC gaat gemakkelijker als u kunt oplijsten wat u allemaal heeft ondernomen om uw woning energiezuiniger te maken, met bewijsstukken (certificaten, facturen met voldoende detail, …).

EPC in Brussel en Wallonië

In Brussel en Wallonië wijzigt er op dit moment nog niet veel, maar zullen in de toekomst dezelfde nieuwe regels gelden als in Vlaanderen. Momenteel is het EPC-certificaat (le certificat PEB) verplicht voor iedere te koop of te huur aangeboden woning. De EPC-waarde moet vermeld worden in iedere advertentie. Bovendien moet je het certificaat vóór het ondertekenen van de koop- of huurovereenkomst overhandigen aan de koper of huurder. Overtredingen worden bestraft met administratieve boetes. Is er geen EPC-certificaat, dan krijgt de verkoper een boete van 1000 euro. Wordt de score niet vermeld in de advertenties over het huis of wordt ze niet doorgegeven, dan bedraagt de boete 500 euro.

Een gelijkaardige wetgeving zien we in Brussel. Iedere te koop of te huur aangeboden woning van meer dan 18 vierkante meter en ieder kantoorgebouw van meer dan 500 vierkante meter moet een EPC-certificaat kunnen voorleggen. Net als in de andere gewesten blijft ook hier het EPC-certificaat 10 jaar geldig. In Brussel moet het EPC-certificaat voor een nieuwe woning worden opgesteld door Leefmilieu Brussel, bij bestaande woningen gebeurt dat door een erkende certificeringsinstelling.

Wat als u een woning koopt?

Bij de aankoop van een woning zijn er ook enkele veranderingen doorgevoerd. Hoe deze u kunnen helpen bij het kopen van een woning leest u hier.

Nog meer weten over het EPC?

Vragen over het verkopen van uw woning? Van plan om een nieuwe woning te zoeken, of zelfs al een droomwoning op het oog? Contacteer een Crelan agent in uw buurt!

Maak een afspraak