Overlijden
Stappenplan
Het overlijden van een dierbare is een moeilijk moment. Bovendien wordt u geconfronteerd met een reeks niet-alledaagse verplichtingen. Hierna vindt u een chronologisch overzicht van wat u moet doen in geval een dierbare overlijdt.
Stap 1: laat het overlijden vaststellen door de huisarts
De arts stelt een overlijdensattest op met de datum, het tijdstip en de oorzaak van het overlijden.
Stap 2: contacteer een begrafenisondernemer
Na de tussenkomst van de geneesheer verwittigt u best meteen een begrafenisondernemer. Hij regelt de verwijdering en opbaring van het stoffelijk overschot, en hij helpt u bij de organisatie van de uitvaart. Bovendien doet hij aangifte van het overlijden bij de Dienst Bevolking van de gemeente, en bezorgt hij u enkele uittreksels uit de overlijdensakte. Die uittreksels hebt u nodig om het overlijden te melden bij de betrokken instanties.
Stap 3: breng Crelan op de hoogte
Geef het overlijden aan bij uw Crelan-agent. Bezorg hem ook zeker een uittreksel van de overlijdensakte. Uw Crelan-agent helpt u met de bancaire zaken na het overlijden:
- de betaling van dringende facturen
- het openen van de kluis in aanwezigheid van alle erfgenamen
- het aanleveren van de fiscale lijst
- de vrijgave van de tegoeden
Meld het overlijden ook aan andere banken en verzekeringsmaatschappijen waar de overledene klant was. Vraag na bij verzekeringsinstellingen of u recht hebt op een kapitaalsuitkering in het licht van een eventuele levensverzekering.
Stap 4: andere instanties
Naargelang de omstandigheden zijn er nog andere instanties die u op de hoogte moet brengen van het overlijden:
- de werkgever
- de pensioendienst (enkel voor ambtenaren)
- de notaris (als er een testament is, wanneer de overledene gehuwd is met huwelijkscontract, of wanneer er een handelingsonbekwame erfgenaam is)
- het ziekenfonds
- de verhuurder
- het kinderbijslagfonds of de dienst voor studietoelagen (in geval er minderjarige of nog studerende kinderen zijn)
- leveranciers