Online shoppen? Doe het veilig!

Met de feestdagen in het vooruitzicht bent u misschien nog volop op zoek naar de ideale geschenken voor uw familie en vrienden. Koopt u wel eens iets online? Dan komen deze vijf tips vast van pas.

5 tips om veilig online te shoppen

1. Vermijd openbare wifi voor online winkelen en betalen

Publieke draadloze verbindingen zijn vaak minder goed beveiligd. Surf op openbare plaatsen daarom liever via de mobiele data van uw smartphone of tablet in plaats van een gratis open wifi-verbinding, zeker als u financiële zaken wil regelen.

2. Controleer of de website van de verkoper begint met 'https'

De 's' achter http staat voor 'secure'. Dat wil zeggen dat het dataverkeer met de website versleuteld is en dat uw financiële gegevens op een veilige manier worden uitgewisseld. Ook bij de afrekening van uw online aankopen checkt u bovenaan in de betaalmodule de aanwezigheid van 'https'.

3. Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper

Een betrouwbare verkoper geeft duidelijke informatie over verzendwijze, terugnamebeleid, contactgegevens en vestigingsplaats. Hebt u nog niet eerder bij de verkoper gekocht, googel dan eerst naar reviews van andere kopers.

4. Spring zorgvuldig om met uw kaartgegevens

Deel het nummer van uw kaart, de kaartverificatiecode en de vervaldatum enkel mee tijdens het afrekenen van uw aankoop.

5. Controleer uw betalingen in myCrelan

In de module 'Rekeningen & kaarten' kunt u uw lopende betalingen met kredietkaart opvolgen, ook wanneer u de maandelijkse uitgavenstaat nog niet ontvangen hebt.