Zelfstandige in bijberoep: de springplank naar volwaardig ondernemerschap

3 minuten leestijd

Bekruipt u soms het gevoel dat u als zelfstandige meer loon naar werken zou kunnen krijgen, maar durft u geen afstand doen van uw vast inkomen als werknemer? Of ziet u een gat in de markt, maar twijfelt u of u er uw job wel voor wilt opgeven? Denk er dan eens over na om te beginnen met ondernemen als zelfstandige in bijberoep. U behoudt dan de stabiliteit van uw huidige job, maar geeft uw dromen een kans … al is het dan na de uren. Hoe zet u uw eerste stappen als zelfstandige in bijberoep? Met deze info geraakt u al een eind op weg.

Zelfstandige in bijberoep: een mooie bijverdienste, wellicht een opstapje naar meer

Als zelfstandige in bijberoep behoudt u uw job, maar geeft u ondernemerschap toch een kans.

 • Lopen de zaken slecht? Geen probleem, dan kunt u niet zeggen dat u het niet hebt geprobeerd. Maar dan hebt u er ook (bijna) niks aan verloren.
 • Lopen de zaken goed? Dan kunt u gerust uw activiteiten als werknemer op een lager pitje zetten en gradueel de stap zetten naar volledig ondernemerschap.

Hoe start u als zelfstandige in bijberoep?

Voor zelfstandigen in bijberoep bestaat er geen apart statuut. U moet dus als beginnende zelfstandige in bijberoep dezelfde weg volgen als een ‘voltijdse‘ zelfstandige-in-spe. Maar laat u daardoor niet afschrikken: de formaliteiten zijn beperkt en u hoeft geen omslachtige administratieve mallemolen te doorlopen.

Wat moet u dan doen om uw eigen zaak op te richten?

 • Een bankrekeningnummer opgeven
  Voor u van start kunt gaan, moet u een rekeningnummer voorleggen waarop de inkomsten van uw activiteiten als zelfstandige in bijberoep worden gestort. Een tip: mix uw inkomen als werknemer best niet met de inkomsten uit uw zaak. Dat geeft u een beter zicht op de werkelijke kosten en opbrengsten. U kunt dus best een betaalrekening voor professionelen openen bij de bank zodat uw professionele en privéverrichtingen gescheiden blijven.
 • Een rechtsvorm of juridisch statuut kiezen
  Als beginnende zelfstandige opteert u wellicht voor een eenmanszaak, maar u kunt ook een vennootschap oprichten (een bv, nv of vof). De keuze voor een bepaalde rechtsvorm is een belangrijke stap, want dat heeft heel van consequenties op het vlak van inkomen, boekhouding, aansprakelijkheid ... Eenmanszaak of vennootschap? Laat u begeleiden door uw accountant en maak de juiste keuze.
 • Een ondernemingsnummer aanvragen
  Elke onderneming in Vlaanderen moet zich inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. U krijgt dan een ondernemingsnummer en uw onderneming wordt opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
 • Activeer uw BTW nummer
  U kan dit zelf elektronisch of in uw plaatselijke btw-kantoor in orde brengen of u vraagt uw ondernemingsloket om dit voor u te doen.
 • Optioneel: bijkomende vergunningen aanvragen
  In sommige sectoren hebt u als ondernemer bijkomende vergunningen of erkenningen nodig. Ga na welke vergunningen u nodig hebt om definitief met uw zaak van start te kunnen gaan.

Welke kosten hebt u als zelfstandige in bijberoep?

Hiervoor moet u een financieel plan opstellen, zo kunt u uitmaken of uw businessidee leefbaar is. Hoeveel kapitaal hebt u nodig om uw zaak op te starten? Wat kunt u erin investeren en strookt dat bedrag met de omvang u die beoogt?

 • Een activiteit opstarten in de dienstensector vraagt veel minder startkapitaal dan een activiteit waarvoor u materiaal of vastgoed nodig hebt.
 • Probeer de vaste kosten laag te houden, start klein en herinvesteer de inkomsten in uw zaak zodat u kunt groeien.
 • Heb u al wat gespaard? Investeer dat in materiaal en stock die u nog kunt verkopen.
 • Probeer kosten voor een gebouw zo lang mogelijk uit te stellen. Ruim thuis een kamer op of sla uw voorraad op in een garagebox.
 • Eens de zaken goed rollen en de activiteit meer kapitaal vergt, evalueer of u de onderneming niet beter onderbrengt in een vennootschap. Zo beschermt u uw privékapitaal.

Starten als zelfstandige in bijberoep doet u niet alleen

Laat u begeleiden door:

 • uw bank, die u kan helpen om uw financiële situatie en ambities in te schatten;
 • uw accountant, die u best beschouwt als een volwaardige financiële partner en niet louter als een administratieve hulp;
 • uw sociaal secretariaat, dat u op maat kan adviseren over uw sociaal statuut en uw sociale bijdragen (die worden berekend op de omzet die u draait als zelfstandige).

Sluit u ook aan bij een ziekenfonds en bespreek met uw verzekeringsagent de nodige verzekeringen. Zo zijn u en uw gezin goed verzekerd tegen alle kleine en grote risico’s.

Zelfstandige in bijberoep: een veilige manier om te starten met ondernemen

Toetst u graag even uw ideeën af? Kom dan gerust langs bij een Crelan Bankagent in uw buurt. Crelan Bankagenten gespecialiseerd in professionelen zien dagelijks ondernemers en hun ideeën passeren in hun agentschap. Bovendien zijn ze ook zelfstandig, dus zij spreken uw taal. Crelan steunt lokaal ondernemerschap en helpt u daarom graag verder met gratis advies.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.