Eenmanszaak of vennootschap: wat is de beste keuze?

3 minuten leestijd

Als beginnende zelfstandige richtte u waarschijnlijk een eenmanszaak op. De beste keuze op dat moment: snel, eenvoudig en weinig administratie. Maar al snel begon uw onderneming te groeien, en dus ook uw winst. Wegen de voordelen van een eenmanszaak voor u dan nog op tegen de nadelen? En wanneer maakt u van uw eenmanszaak best een vennootschap? Crelan zocht het voor u uit!

Betaalt u als eenmanszaak te veel belastingen?

Als eenmanszaak worden uw inkomsten belast via de personenbelasting. Meer inkomsten staan dan gelijk met een hogere belastingschijf en dus een hoger belastingpercentage. Stapt u over van een eenmanszaak naar een vennootschap, dan worden de inkomsten via de vennootschapsbelasting belast. En dat is een stuk voordeliger! Vanuit de vennootschap kunt u uzelf dan een loon uitkeren.

Pas er wel voor op dat u uzelf geen te hoog loon uitkeert. Want dan zal dat loon opnieuw zwaar belast worden via de personenbelasting. U kunt die hoge belasting vermijden door uzelf een laag loon uit te keren, tot een begrensde fiscale bodem. Wil dat dan zeggen dat u dan minder zult verdienen dan met uw eenmanszaak? Neen, want er zijn nog andere fiscaalvriendelijke manieren om geld uit uw onderneming te halenDividenduitkering is daar een voorbeeld van.

Hoe zit dat met verantwoordelijkheid als er iets misgaat?

Wanneer er iets misgaat, bent u met uw eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen uw privévermogen en het bedrijfsvermogen van uw onderneming. Schuldeisers kunnen aan uw persoonlijk bezit.

Bij een vennootschap daarentegen, kunt u er wel voor kiezen om beperkt aansprakelijk gesteld te worden. Dan wordt uw privévermogen gescheiden van uw bedrijfsvermogen.

Een oprichter kan in bepaalde gevallen ook aansprakelijk worden gesteld:

  • indien een onderneming binnen de drie jaar na oprichting failliet wordt verklaard;
  • en indien het aanvangsvermogen of kapitaal bij de oprichting kennelijk ontoereikend was voor de normale uitoefening van de voorgenomen activiteit over ten minste twee jaar. Het financiële plan is een belangrijk element bij de beoordeling van de rechter.

De opmaak van het financieel plan speelt dus een rol in het kader van uw oprichtersaansprakelijkheid.

Wat is het beste als ik mijn zaak wil overlaten: eenmanszaak of vennootschap?

De eenmanszaak, dat bent u zelf. Wanneer u overlijdt, verdwijnt uw eenmanszaak met u in het graf.

Wanneer u beslist u om uw eenmanszaak over te laten - aan familie of aan iemand anders - dan wil dat zeggen dat u volledig stopt met werken en al het materieel (bedrijfswagen, werkmateriaal, machines …) en / of uw handelsfonds ( uw klantenbestand) verkoopt.

Maar wanneer u voor de overname een vennootschap opricht, dan kunt u volledig of deels uw aandelen verkopen aan de overnemer. U kan nog steeds actief blijven en de overnemer (bijvoorbeeld uw kinderen) nog begeleiden doorheen de eerste, moeilijke jaren als nieuwe eigenaar(s) van de onderneming. Dat geeft hen niet alleen de ruimte om rustig in te stappen, maar het geeft uw leveranciers en klanten ook de tijd om een vertrouwensband te vormen met de nieuwe eigenaars. Het zorgt er ook voor dat uw levenswerk niet verloren gaat.

Welke vennootschapsvormen bestaan er?

Sinds de hervorming van de vennootschapswetgeving in 2019 bestaan er vier soorten vennootschappen:

  • de maatschap;
  • de besloten vennootschap;
  • de coöperatieve vennootschap;
  • de naamloze vennootschap.

Elk van deze vennootschapsvormen heeft zijn troeven.

Hoe maak ik van mijn eenmanszaak een vennootschap en waarop moet ik letten?

U werkt nu als eenmanszaak, maar beslist om in de toekomst als vennootschap uw activiteiten verder te zetten. Er zijn 2 belangrijke zaken waarop u moet letten.

  1. Een vennootschap oprichten vraagt iets meer moeite en administratie dan een vennootschap.
    Een handig stappenplan vind je op de website van VLAIO.
  2. Materiaal, uw klantenbestand, voorraden,… kunnen ingebracht worden aan de vennootschap of kunnen verkocht worden aan de vennootschap. Dit kan u eventueel financieren met een investeringskrediet.

Eenmanszaak of vennootschap?

U gaat bij deze beslissing niet over één nacht ijs, bespreek het zeker nog eens met uw boekhouder. Hij kent uw financiële situatie het beste.

Kiest u ervoor om uw eenmanszaak om te zetten naar een vennootschap, bespreek samen met uw boekhouder en Crelan-agent hoe u uw handelsfonds inbrengt in uw vennootschap en hoe u dit eventueel deels financiert via een investeringskrediet.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.