Autosalon 2023: deze 5 kortingen kan je scoren

4 minuten leestijd

De deuren van de Heizelpaleizen stonden voor het eerst in twee jaar weer wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige edities van de kalender schrapte. En er was nóg een reden tot feest. Het autosalon blies namelijk honderd kaarsjes uit: wie van plan is om nu een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we je graag door de prijzenslag.

In de kantoren van Crelan houden we ook autosalon.

We doen voor het 100e autosalon graag onze duit in het zakje met een speciale aanbieding voor autoleningen. Nieuwsgierig? Bereken dan je autolening en lees er meer over op crelan.be.

Autosalon 2023: hét moment om je slag te slaan

In de periode van het autosalon stijgt de kortingenkoorts altijd tot ongeziene hoogtes. Voor autokopers is dit dan ook hét moment om een slag te slaan. Blijft de sneeuw uit, dan mag je er zeker van zijn dat het op z’n minst promoties en deals allerhande zal regenen. Het autosalon is gewoon de grootste showroom van ons land, al worden er ter plekke geen auto’s verkocht en moet je daarvoor uiteindelijk bij een dealer over de drempel. Geen punt, want die ontgrendelen in deze koopjesperiode zelfs op zondag hun schuifdeur.
Door de productieproblemen van het afgelopen jaar draaide het kortingenrad tijdelijk wat trager. De vraag op de automarkt oversteeg het aanbod. Maar het heeft er alle schijn van dat het autosalon van 2023 een doorstart inluidt. Hou er desalniettemin rekening mee dat de levertijden, afhankelijk van het model, nog altijd stevig kunnen oplopen, ook al zijn ze stilaan aan de beterhand.

Het autosalon 2023: de acties

Vooraf moeten we een onderscheid maken. Enerzijds zijn er de officiële salonacties van de invoerders en anderzijds de voordelen die je zélf uit een onderhandeling kan slepen. Door het productietekort lukte dat laatste dus moeizamer. Maar nu valt zeker aan te raden een poging te wagen. Al was het maar omdat er zelfs binnen dealers van hetzelfde merk onderlinge prijsverschillen bestaan.
De promoties houden zich trouwens niet aan de tiendaagse van het autosalon. Bij sommige merken - maar niet bij alle - beginnen ze al in december en lopen zelfs door tot het einde van de maand februari. Maar mispak je niet. Daarna keert de koopjestijd pas terug bij de volgende editie.

Kijk naar de kleine lettertjes bij interessante voorwaarden

Wat je vooraf kan doen? Maak een shortlist met de merken van jouw voorkeur. Bekijk hun websites en ga na of hun interessante voorwaarden geen belangrijke keerzijde meebrengen, vermeld in de kleine lettertjes. Zo kan je vooraf al de details uitpluizen van het aanbod dat je zal krijgen.
Ga je over tot zo’n offerte, bekijk dan zeker hoe lang die geldig blijft. Dat staat meestal onderaan vermeld. Vergeet niet: een verwittigd autosalonshopper is een gewiekstere onderhandelaar.

Dit zijn de 5 autosalonkortingen die je kan scoren:

  1. Salonprijs. De klassieker onder de klassiekers. De merken verleiden met een speciale salondeal. Ze wordt niet alleen berekend op de aanschafprijs van de auto, maar is meestal ook van toepassing op de opties.
  2. Koopjes uit stock. Kies een wagen uit voorraad en ontvang een voordeliger prijs. Automerken grijpen de salonperiode aan om hun stock te lichten. Die is dit jaar nog altijd kleiner door de halfgeleidercrisis en de lange levertijden, maar de geste is zeker niet van het toneel verdwenen. Nadeel: je kan de auto niet zelf samenstellen.
  3. Speciale uitrusting. Sommige invoerders brengen tijdens het autosalon een speciale uitrustingslijn uit met een voordeelbundel aan opties. Of ze bieden een pakket aan extra accessoires gratis aan. Interessant, want het drijft later de tweedehandswaarde op. Daarnaast zijn er merken die tijdelijk een extra lange garantie aanbieden.
  4. Gratis lenen. Meerdere merken zetten graag in de verf dat ze leningen tegen een laag jaarlijks kostenpercentage aanbieden. Soms tot wel 0%. Toegegeven, het klinkt erg verleidelijk, maar er schuilen addertjes onder het gras. Lees in deze blog waarom u uit lenen tegen 0% niet altijd het meeste voordeel haalt.
  5. Recyclagepremie. Heb je een stokoude auto voor overname? Dan kom je misschien in aanmerking voor de recyclagepremie. Ze wordt ook wel slooppremie, ecopremie of milieupremie genoemd. Het gaat erom dat de garagist jouw gebruikte auto verantwoord laat recycleren, onderdelen ervan hergebruikt of hem naar de schroothoop brengt. Het is geen recht, noch een wettelijke verplichting, en er bestaat ook geen vaste tarieflijst voor. Tijdens het autosalon schermen veel dealers met een extra voordelige overname.

Sommige van deze kortingen zijn combineerbaar. Dat is goed nieuws, want daardoor kan het totaalbedrag snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dat noemen we een zaakje, jawel.

Gemiddeld bedraagt de korting tijdens het autosalon 15%

Toch is de rek niet eindeloos. Zeker nu de automarkt zijn oude vorm nog niet helemaal heeft teruggevonden en sommige merken op de trein springen van een vaste afslag per model. Hou het dus realistisch. De gemiddelde korting tijdens het salon bedraagt 15%. De hoogdagen dat een merk je de btw cadeau gaf, lijkt voorgoed tot het verleden te behoren.

Autosalon bij Crelan: speciale aanbiedingen voor autoleningen

In de kantoren van Crelan laten we de vitrine ook glimmen voor het 100e autosalon. Nieuwsgierig?

Kredietvorm: lening op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen.
Kredietgever: CrelanCo C.V., Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Brussel.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.