Een gezamenlijke rekening openen: de voor- en nadelen

2 minuten leestijd

Je gaat met je lief samenwonen of je stapt in het huwelijksbootje? Dan kun je een gemeenschappelijke rekening openen om de maandelijks weerkerende kosten en de boodschappen te betalen. Dat is handig, maar bij een gezamenlijke rekening zijn er wel wat puntjes waarop je moet letten.

Samen een rekening openen: alleen voor verliefde koppeltjes?

Velen denken dat een gezamenlijke rekening iets is voor een jong koppeltje dat gaat samenwonen. Meestal is dat ook het geval, maar je hoeft niet noodzakelijk verliefd, verloofd of getrouwd te zijn: een gemeenschappelijke rekening is gewoon een bankrekening die geopend wordt door meerdere personen.

Je bent dus altijd (minstens) met twee. En dat wil zeggen: samen uit, samen thuis. Je opent de rekening samen, en iedere partij moet ook zijn akkoord geven om ze weer af te sluiten. Wil iemand geen rekeninghouder meer zijn? Ook dan moet(en) de andere titularis(sen) daarmee instemmen.

Met een wederzijdse volmacht kan iedereen bovendien precies dezelfde verrichtingen uitvoeren op de gezamenlijke rekening. Gaat er iemand onder nul? Dan kan de bank aan de andere rekeninghouder(s) vragen om het tekort aan te zuiveren. Zelfs al ben je er zelf niet voor verantwoordelijk.

De meeste gezamenlijke rekeningen worden geopend door al dan niet getrouwde koppels. Met een wederzijdse volmacht kan elke partner individueel verrichtingen uitvoeren.

Gezamenlijk een rekening of elk apart?

Het merendeel van de gezamenlijke rekeningen wordt dus geopend door al dan niet getrouwde koppels. Dat is de makkelijkste manier om de kosten evenwichtig of evenredig te verdelen. Soms kan dat leiden tot frustratie en spanningen, wanneer het verschil in verdiensten groot is en de één meer inbrengt en de andere in verhouding meer uitgeeft.

Misschien houd je dan beter elk je eigen rekening, ook al kost een gezamenlijke rekening minder dan twee rekeningen apart. Je kunt dan ofwel de uitgaven onderling verrekenen of aan je partner een volmacht geven. Die kan dan op je rekening door jou vooraf bepaalde verrichtingen uitvoeren. In dat geval draag je wel als enige de verantwoordelijkheid, dus ook voor de verrichtingen die jouw partner doet.

Je kunt ook een gezamenlijke rekening openen en toch je persoonlijke rekeningen behouden. Dan beheer je de gemeenschappelijke uitgaven via de ‘huishoudrekening’, terwijl je je eigen uitgaven via je eigen rekening betaalt. In dat geval beschik je wel over drie zichtrekeningen. Betaal je dan niet onnodig kosten? Niet noodzakelijk. Kies gewoon het betaalpakket dat voor jou het best geschikt is.

Wat je ook verkiest, verlies het belangrijkste niet uit het oog: een goede verstandhouding met je partner. Veel geluk!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.