Pensioensparen: hoe jonger u ermee start, hoe beter!

2 minuten leestijd

OK, we zullen allemaal langer moeten werken. Maar met een beetje geluk worden we ook ouder dan vroeger. En daardoor hebben we ook meer centen nodig om te kunnen genieten van het leven eens we stoppen met werken. Dus begin best zo vroeg mogelijk met pensioensparen!

Wat is pensioensparen?

Pensioensparen: vroeg beginnen is fiscaal voordelig. Maar wat is pensioensparen nu juist? Pensioensparen is een spaarvorm waarmee u bijkomend kapitaal vormt bovenop het wettelijk pensioen. U kunt nooit te vroeg beginnen met pensioensparen. Start u bijvoorbeeld op uw 25ste – omdat u vanaf dan een job hebt en dus een loon – en stort u vanaf dan elke maand een bepaald bedrag in een pensioenspaarfonds, dan hebt u op uw 65ste meer dan dubbel zoveel gespaard dan wanneer u pas start op 45 jaar. Niet alleen omdat u meer gestort hebt, maar ook omdat u op lange termijn profiteert van een kapitalisatie-effect: u ontvangt rente op uw rente.

Pensioensparen grafiek

Vroeg starten met pensioensparen loont.

Ontdek het zelf: we vergelijken verschillende leeftijden om te starten waarbij jaarlijks het bedrag van 1020 euro gespaard wordt met maandelijkse stortingen en een gemiddeld jaarlijks rendement van 3%.

Deze grafiek is een simulatie en houdt geen rekening met de risico's, de inflatie, de kosten en taksen.

Al aan het werk? Betaal minder belastingen als u aan pensioensparen doet

Aan pensioensparen hangt een mooi belastingvoordeel: als u dit jaar voor het maximumbedrag van 1.020 euro gaat, dan krijgt u in 2024 een belastingvermindering van 30% of maximaal 306 euro. Kiest u voor het hogere maximum van 1.310 euro, dan bedraagt de fiscale aftrek 25% en loopt het voordeel volgend jaar op tot 327,50 euro. U moet niet elke maand of zelfs elk jaar extra sparen en u kunt blijven sparen tot uw 64ste. Het minimumbedrag dat u kunt bijstorten is 25 euro.

Pensioensparen: kies zelf de spaarformule die best bij u past

Kies voor pensioensparen op maat, met de pensioenfondsen die Crelan aanbiedt. Er zijn formules bij die bijvoorbeeld kiezen voor meer zekerheid terwijl andere formules al wat meer beleggingsrisico’s inhouden. Dat hangt onder meer af van de verdeling tussen aandelen en obligaties.

Wanneer u 60 jaar wordt, betaalt u een eenmalige belasting van 8% op het totaal gespaarde bedrag. Daarna spaart u tot in het jaar waar u 65 jaar wordt nog verder met een fiscaal voordeel, en op dat geld moet u verder geen belasting meer betalen.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.