Beleggen in sneakers: slim of niet?

4 minuten leestijd

Kijk even naar beneden, en de kans is reëel dat je een wereldwijde hype aan je voeten draagt. Sneakers zijn allang geen gebruiksvoorwerp meer, maar een stukje lifestyle waarmee je toont wie je bent. En dat mag wat kosten ook. Een paar exclusieve Air Jordans of Yeezy’s kost makkelijk honderden euro’s in de winkel, en soms tot wel 10.000 euro op de tweedehands ‘reseller’-markt. Wil dat dan ook zeggen dat sneakers een goede investering zijn?

Bij verzamelaar Ciel staan er zo’n 120 paar sneakers in de kast. “Nee, ik heb geen probleem (lacht). Noem me gerust een hardcore sneakerhead. Ik ben er ingerold via het basketbal: de werelden van basket en sneakers zijn nauw met elkaar verbonden.” Die innige relatie gaat al terug tot 1984, toen Nike de Air Jordan I op de markt bracht, de schoen waaraan NBA-ster Michael Jordan zijn naam verbond. “Het is een perfect huwelijk: de beste basketballer aller tijden en de meest iconische schoen aller tijden.”

Vandaag zitten ze bij Nike al aan de Air Jordan XXXVI, de 36ste schoen in de reeks. “Mijn favoriete paar? De speciale uitgave van de Air Jordan I die vorig jaar door Billie Eilish is ontworpen. Fluogroen, dus alleen voor bijzondere gelegenheden (lacht). Ik heb ze op de gespecialiseerde site StockX kunnen kopen voor zo’n 250 euro. Of ik ze zou verkopen als ik een mooi bod krijg? Ik denk het niet: ze zitten me als gegoten, en ze tonen echt wie ik ben en waar ik voor sta.”

Ook bij Milo staan er véél schoenen in de kast. “Een inloopkast, om precies te zijn, in mijn mancave. Soms sta ik er gewoon even naar te staren, en te genieten (lacht).” Milo kreeg de microbe via een andere weg te pakken: hiphop. “Ik was vroeger grote fan van Kanye West, toen hij, euh, nog ietsje normaler was. Kanye heeft zijn eigen sneakerlijn, Yeezy, die hij uitbrengt in samenwerking met Adidas.

Als hij over een paar patta’s rapte in zijn songs, wilde ik die heel graag hebben, natuurlijk.” En daarvoor wil Milo gerust ver gaan. “Ik heb een paar dagen gekampeerd voor een sneaker store om een exclusief paar Yeezy Boosts te kunnen kopen. Er zijn wereldwijd maar 10.000 stuks van gemaakt. Of ik ze ooit zou verkopen? Het zou alleszins met pijn in het hart zijn. Maar wie weet. Als het bod té goed is om te weigeren, zou ik het overwegen. Met dat geld kan ik misschien weer een aantal nieuwe paren kopen.”

Miljoenenbusiness

Sneakers wáren al een wereldwijde hype, maar de coronapandemie heeft nog eens voor een extra boost gezorgd. Tijdens het thuiswerken hebben we letterlijk gevoeld hoe comfortabel een werkdag kan zijn als je geen strakke leren schoenen of knellende naaldhakken moet dragen, en velen willen dat comfort nu altijd en overal. Zakenmagazine Forbes schat dat de boomende sneakermarkt tegen 2030 een duizelingwekkende 196 miljard dollar waard zal zijn!

Een bijzonder onderdeel van die markt is de ‘reseller’-markt, ofwel: verzamelaars die unieke exemplaren tweedehands verkopen. Via apps als Vinted of platformen als StockX gaat dat makkelijker dan ooit. Een uniek exemplaar kost in de winkel vaak ‘slechts’ een paar honderd euro, al moet je dan soms wel een paar dagen voor de deur kamperen.

Verkoop je dat paar achteraf online, kun je er door de hoge vraag van de VS tot Japan soms een veelvoud voor krijgen. Zelfs veilinghuis Sotheby’s heeft tegenwoordig een aparte sectie voor ‘tweedehands’ sneakers op z’n website. Het duurste exemplaar dat daar momenteel te koop staat? Een paar Nike Kanye West Huarache 08 Glow in the Dark Tour Sample, voor 50.000 dollar.

Goeie investering?

Kun je dan maar beter snel een paar exclusieve sneakers kopen, in de hoop dat ze meer waard worden? Daar wringt het schoentje. Typisch voor een klassieke belegging is namelijk dat ze ‘cashflow’ genereert, bijvoorbeeld door rente of dividenden die je ontvangt. Je hebt dus continu een goed beeld van hoeveel jouw belegging op dat moment waard is. Dat is bij sneakers, net als bij andere verzamelobjecten, uiteraard niet het geval. En dus is het moeilijk om te bepalen hoeveel ze écht waard zijn: de waarde van zo’n schoen is eerder een wild spel van vraag en aanbod — of in de volksmond: ‘wat de zot ervoor wil geven’.

Dezelfde speculatie zie je vandaag de dag bijvoorbeeld ook bij Bitcoin. Het lijkt misschien wel op beleggen, omdat er altijd wel succesverhalen opduiken in de media over spectaculaire winsten, maar dat is alles behalve de norm: velen blijven met lege handen achter, omdat je vooral geluk nodig hebt.

Bovendien ‘zondig’ je tegen een belangrijk principe van beleggen als je beslist om te gaan investeren in schoenen, namelijk dat van de ‘maximale spreiding’. Als belegger doe je er goed aan om niet al je eieren in één mandje te leggen. Om het risico in te perken, spreid je je beleggingen over verschillende bedrijven, sectoren en zelfs werelddelen. Dat is hier natuurlijk niet het geval: als de hype rond sneakers gaat liggen, kom je in nauwe schoentjes terecht.

Andere manieren van beleggen?

Heb je evenwel zin om op zoek te gaan naar wat meerwaarde voor je spaarcenten? Dan kun je het ook over een andere boeg gooien, en overwegen om echt te gaan beleggen. Is zuiver water misschien een interessante belegging? Geen nood als je daar niet helemaal in thuis bent: je inlezen kan hier, met de 7 basisprincipes van beleggen. Wist je trouwens dat je bijvoorbeeld al voor 25 euro per maand kunt beleggen? Meer weten over beleggen? Je Crelan-agent vertelt je er graag alles over.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.