Pensioensparen: nu minder belastingen, later meer pensioen!

3 minuten leestijd

Wat zou u graag doen als u met pensioen bent? Met de kleinkinderen naar de bioscoop, eens goed gaan eten met de familie, af en toe een citytrip of wat cultuur opsnuiven…? We willen toch allemaal genieten van onze oude dag? Wel, het slechte nieuws is dat uw wettelijk pensioen niet volstaat om uw levensstandaard te behouden. Maar gelukkig is er pensioensparen. Een aanvullend pensioen opbouwen helpt immers om later minder zorgen te hebben en meer te genieten van uw oude dag.

Een aanvullend pensioen opbouwen: vroeg begonnen is half gewonnen!

Met een pensioenspaarfonds kunt u voor een mooie aanvulling op uw wettelijk pensioen zorgen. Zo’n pensioenspaarfonds belegt in een mix van aandelen en obligaties, en is daardoor gevoelig voor beursschommelingen. Het rendement is niet gegarandeerd en hangt af van de evolutie op de financiële markten.

Maar als u spaart op lange termijn, dan worden deze marktschommelingen grotendeels uitgevlakt en profiteert u maximaal van het effect van de samengestelde rente . Dus, hoe vroeger u via zo’n pensioenspaarfonds aan pensioensparen begint, hoe interessanter het is. Al vanaf 18 jaar kunt u hiermee van start gaan.

Binnen het gamma pensioenspaarfondsen is het ook perfect mogelijk om na verloop van tijd te veranderen tussen de fondsen. Afhankelijk van uw interesses, leeftijd en het risico dat u bereid bent te nemen, kunt u wisselen van fonds:

  • Als u jong begint, kiest u misschien best voor een fonds dat meer in aandelen belegt. Hierdoor neemt u meer risico, maar kunt u wel een hoger rendement realiseren.
  • Bent u al wat dichter bij de pensioenleeftijd? Dan kan het aangewezen zijn om over te schakelen naar een fonds dat meer in obligaties belegt. Uw rendement zal misschien iets lager liggen, maar u loopt ook minder kapitaalrisico.

Sparen voor een aanvullend pensioen met fiscaal voordeel

Begint het al te kriebelen? Wel, het grootste voordeel van pensioensparen is het belastingvoordeel. Op die manier wil de overheid mensen aanmoedigen om te sparen voor een aanvullend pensioen. Het komt erop neer dat u het bedrag dat u jaarlijks stort mag ingeven in uw belastingbrief.

Het fiscaal voordeel is wel beperkt. Sinds 2018 kunt u elk jaar kiezen tussen twee maximumbedragen, elk met een ander fiscaal voordeel:

  • U kunt sparen tot 990 euro. Daarop krijgt u een belastingvoordeel van 30%. Dat levert 297 euro belastingvoordeel op.
  • Of u kunt meer sparen, tot een maximumbedrag van 1.270 euro. Daarvan krijgt u 25% terug via de belastingen, maximum 317,50 euro. Kiest u voor deze optie? Dan moet u jaarlijks uw keuze herbevestigen aan uw bank.

Deze maximumbedragen kunnen jaar na jaar door de overheid worden aangepast. Welk bedrag kiest u dan best?

  • Begin nog dit jaar met pensioensparen, dan u profiteert u volgend jaar al van het belastingvoordeel. Want: hoe vroeger u ermee start, hoe beter!
  • Doet u al aan pensioensparen, maar hebt u nog niet voldoende gespaard om het maximale fiscale voordeel te genieten? Doe dan nog voor het einde van het jaar een bijkomende storting.

Om er zeker van te zijn dat u jaarlijks het maximale fiscale voordeel krijgt, kunt u bij Crelan werken met een automatische pensioenspaaropdracht. Die wordt automatisch aangepast aan het nieuwe fiscale maximumbedrag.

De 5 voordeligste jaren voor pensioensparen: van 60 naar 64

Wanneer u 60 jaar bent, betaalt u een eenmalige belasting van 8% op het opgebouwde pensioenkapitaal. Daarna kunt u tot het jaar waarin u 65 wordt nog verder sparen met een fiscaal voordeel, en op dat geld moet u geen belasting meer betalen. Daarom kunnen de laatste 5 jaar van het pensioensparen erg voordelig zijn.

Wilt u graag al voor uw 60ste uw pensioenspaargeld opnemen? Misschien hebt u daar goede redenen voor, maar het is zeker niet aan te raden. Als u voor uw 60 jaar uw geld ter beschikking wilt hebben, dan wordt u immers zwaar belast (meestal 33% op het totaal gespaarde bedrag). U hebt toch niet zo lang gespaard om 33% te verliezen? Pak pensioensparen dus slim aan en plan nu uw aanvullend pensioen.

Meer informatie over pensioensparen.

Hebt u vragen of hulp nodig met het opstellen van uw plan, dan helpen wij u graag verder.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.