Brandstofverbruik verminderen? 10 tips!

4 minuten leestijd

Je brandstofverbruik verlagen? Het principe geldt: zuinig duurt het langst. Ook al neemt de overheid maatregelen om de brandstofprijzen te drukken, het neemt niet weg dat de tarieven aan de pomp hoog blijven en de markt onvoorspelbaar. Een paar tips om verder te geraken op één brandstoftank, of lading, kunnen dus zeker geen kwaad. Al was het maar omdat ze altijd en overal van pas komen én ook nog eens milieuvriendelijk zijn. 

Er bestaat geen abracadabra om het brandstofverbruik van je auto in één klap te halveren. Maar wie het principe eert dat vele beetjes een groot maken, kan uit een aangepast rijgedrag toch een centje slaan. Welke beetjes dat precies zijn? Dat lees je in onderstaande tips om je brandstofverbruik te verminderen.

1. Kijk vooruit

Ofwel: hou de vaart erin. Door op voorhand te vertragen en te anticiperen op een naderend rood licht, kruispunt of manoeuvre van een voorligger hou je de snelheid beter op peil. Daardoor verminder je je brandstofverbruik als hij nadien weer op gang wordt getrokken door je rechtervoet. Bovendien is het een vorm van defensief rijden waarmee je veiliger door het verkeer laveert. Genoeg afstand houden tot je voorligger en de cruisecontrol gebruiken horen ook in dit rijtje thuis.

2. Zet de boordcomputer op rijbereik voor minder branstofverbruik

Daag jezelf gerust uit om zuiniger te rijden. Maar het moet plezant blijven. Dan is het motiverender om op de boordcomputer jouw inspanningen te vertalen in resterende afstand dan in een gemiddeld verbruik. Dat laatste cijfer verandert veel trager van gedacht dan het eerste. Je zal zien, met de klimmende kilometers stijgt ook jouw motivatie.

3. Beter met warme motor

Manoeuvres met een koude motor maken een auto dorstig. Parkeer achterwaarts, dan moet je bij het vertrek niet meer beginnen draaien en keren met afgekoelde mechaniek. Begin ook kalmpjes aan je rit, zodat de motor en de versnellingsbak genoeg tijd krijgen om op temperatuur te komen.

4. Doe geen toeren

Verbrandingsmotoren slurpen minder diesel of benzine aan het ideale toerental. Door minder hoog op te schakelen en de auto op motorkoppel te laten versnellen doe je dan ook een goede zaak. Let wel, bij vertrek uit stilstand is het zaak om zo snel mogelijk op kruissnelheid te komen. Dan mag het gas iets dieper in. Nog een goede besparingstruc is de motorrem gebruiken door een versnelling lager te schakelen. Dat werkt zuiniger dan de fysieke remmen.

5. Verwarm voor in je garage

Deze tip om je brandstofverbruik te verlagen, is er voor plug-inhybrides en elektrische auto’s. De elektriciteit die je thuis afneemt is nog altijd minder duur dan die onderweg of brandstof aan de pomp. Het scheelt een slok op de borrel als je tijdens koude dagen het interieur al voorverwarmt via het stopcontact in je garage. 

6. Hou je snelheid in de gaten

Uiteraard is het volstrekt wettelijk om 120 km/u te rijden op de autosnelweg. Maar de ideale snelheid schommelt rond 100 km/u vanwege de verminderde luchtverplaatsing. Hou de auto aan deze kruissnelheid en je zal meer dan enkele tienden van een liter uitsparen op je gemiddelde verbruik.

7. Verwijder hobbymateriaal

Rij niet onnodig rond met dakkoffers, rails, fietsdragers of ander gerei waar jouw vrije tijd of hobby om vragen. Ze wegen extra en verstoren de stroomlijn van een auto. Daardoor oefenen ze een ongunstige invloed op het verbruik uit.

8. Brandstofverbruik minderen: rij elektrisch

Ook de elektriciteitsprijzen stijgen hard, toch blijft stroom de meest betaalbare energiebron om mee te rijden. Eigenaars van een plug-inhybride gaan daarom best zo veel mogelijk aan de laadpaal. Wie toe is aan een nieuwe auto, kan misschien de kans aangrijpen om over te schakelen op elektrisch. Vooral tweedehands dan, want die zijn voor particulieren toegankelijker, zowel in prijs als levertermijn.

9. Hou de spanning erin

Bandenspanning wordt vaak verwaarloosd als het gaat over de verlaging van brandstofverbruik. Maar wie maandelijks de bandendruk controleert, kan op jaarbasis tot een volle tank terugwinnen. Hoe minder weerstand de banden ondervinden, des te zuiniger rijdt de auto. Hoe je de juiste spanning te weten komt? Dat staat meestal op een plaatje aan de binnenkant van het portier of de tankklep.

10. Denk twee keer na voor je vertrekt

Het is een open deur van jewelste. En toch. De mens is een gewoontedier en grist zijn autosleutels net zo makkelijk uit de broekzak als zijn mobieltje. Maar dat ritje naar de bakker, dat bezoek aan je ouders of die ochtendlijke tocht naar de schoolpoort kan misschien even goed met de fiets. Of zelfs te voet. De buitenlucht doet trouwens wonderen voor ons gemoed. En de properste energie, dat is de energie die we niet gebruiken.

Wist je dat je niet alleen op je brandstofverbruik, maar ook op een autolening en een autoverzekering kan besparen? Nieuwsgierig? Contacteer je agent.

Denk je eraan om stilaan toch de switch te maken naar elektrisch rijden om zo voor je brandstofverbruik niet langer afhankelijk te zijn van de pomp? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen over elektrisch rijden.

Kredietvorm: lening op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen. Kredietgever: CrelanCo C.V., Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Brussel.
Let op, geld lenen kost ook geld

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.