Koop je vandaag beter een tweedehandsauto?

3 minuten leestijd

De salonperiode richt zich op nieuwe wagens. Maar ook in 2023 speelt het chiptekort de sector nog parten en blijven de autofabrieken worstelen met leveringsproblemen. Snel een auto nodig? Dan loont het misschien om op de parking achter de showroom van de dealer het aanbod tweedehandsauto’s uit te pluizen. Al maakt ook die markt bokkensprongen.

Bij Crelan vind je een aantrekkelijke lening voor je nieuwe wagen, ook voor tweedehandsauto’s. Kom er gerust eens over praten bij een Crelan- agent in jouw buurt.

Een jaar geleden schoot de markt voor occasiewagens naar ongekende hoogtes in België. De schaarste aan nieuwwagens door het chiptekort dreef heel wat consumenten naar een jonge tweedehands. Vanwege de grote interesse namen de prijzen voor deze onmiddellijk beschikbare stockauto’s een zeldzaam hoge vlucht. Er verscheen een patroon waarbij de tweedehandsmarkt floreerde en de nieuwmarkt stevig ineenkromp. Als communicerende vaten.

De voorraad tweedehandswagens droogt op

Vandaag is deze bloei gaan liggen. Afgelopen jaar tekende de verkoop van occasies maand na maand een daling op. Wat is er aan de hand? Het is de voorraad die opgedroogd raakt. De handel in tweedehandsauto’s is rechtsreeks afhankelijk van de instroom van nieuwe modellen en daar knelt het schoentje.

Herstel in zicht

Door de coronaproblemen en het onderdelentekort van de afgelopen jaren is die toevoer fors afgezwakt. Er zit dus minder aanbod in de pijplijn van de tweedehandsdealers. In de klasse van occasies met een lage tellerstand is de schaarste het meest voelbaar.
Beterschap is in zicht. Voorlopig staat de markt voor nieuwe auto’s nog altijd op een peil dat we in dertig jaar niet meer gezien hebben, maar voor dit jaar wordt een heropleving verwacht. 2023 wordt een kanteljaar, waarin de autoproductie stilaan zijn oude vorm terugvindt. Het herstel op de tweedehandsmarkt volgt logischerwijs met een lichte vertraging.

De ene en de andere occasie

De tweedehandsmarkt is een grotere speelbal van de wet van vraag en aanbod dan de nieuwmarkt met navenante prijsschommelingen. Salonkortingen moet je niet verwachten bij de tweedehandshandelaars. Maar de ene occasie is ook de andere niet. Aan populaire modellen hangen nog altijd stevige prijskaartjes. Dat telt ook voor stadswagens, die tijdens de afgelopen productiecrisis geen voorrang kregen van de automerken. Door de grotere krapte en gestegen vraag kan hun prijs ook steviger dan normaal zijn.

Salonkortingen moet je niet verwachten op de tweedehandsmarkt

Voor dieselauto’s is het anders en breekt een koopjesperiode aan. Door de beslissing om vanaf begin volgend decennium auto’s met een dieselmotor te bannen in de centra van de grote steden (2030 in Brussel, 2031 in Gent en Antwerpen) zullen deze occasieprijzen dalen. De strengere roettesten van de Vlaamse keuringcentra zijn alleen maar koren op de molen van deze trend.

Een tussenoplossing

Door dat beperktere gebruiksgebied vormen occasiewagens met een dieselmotor een risicovollere investering. Hoe sterk het waardeverlies wordt, is moeilijk te voorspellen, maar sommige bronnen maken gewag van een daling tussen 30 en 40% door de stedelijke ban. De vraag is hoe groot de rol van de internationale export wordt. De waarde van een benzinemodel zal zich alvast iets robuuster tonen. Je leest er meer over in onze blog Een auto kopen op benzine of diesel: heeft dat nog zin?

De waarde van een benzinemodel zal zich robuuster tonen

Levertermijnen voor nieuwe auto’s blijven ook in 2023 onvoorspelbaar. Maar de tweedehandsmarkt is niet alleen prima terrein voor consumenten die snel een andere auto nodig hebben. Wie een elektrisch exemplaar nog te duur vindt en geen nieuwe meer met een verbrandingsmotor wil kopen, kan er ook een tussenoplossing in vinden. Vanwege garantievoordelen genieten jonge tweedehandsauto’s de voorkeur. Maar, zoals gezegd, de schaarste is daar voorlopig groter.

Voor kopers van een occasiewagen hebben we enkele handige tips & tricks in een checklist gebundeld. Daarmee ga je goed voorbereid te kust en te keur. Doe er je voordeel mee!

Heb je een leuke tweedehands gevonden en ben je tot een goede overeenkomst gekomen? Weet dan dat je bij Crelan een goed tarief vindt voor je autolening. Ook voor tweedehandsauto’s! Van plan om een andere auto te kopen? Neem gerust contact op met een Crelan-agent bij jou in de buurt.

Kredietvorm: lening op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen.
Kredietgever: CrelanCo C.V., Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Brussel.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.