Een jongerenrekening openen, is dat wel een goed idee?

2 minuten leestijd

In onze moderne maatschappij staat de digitalisering niet stil. Kinderen krijgen almaar vroeger een smartphone en kunnen al van jongs af aan werken met een computer of tablet met als gevolg dat ze vaak handiger zijn met nieuwe technologieën dan hun ouders. Zo ook met de zichtrekening: contant geld is stilaan uit onze maatschappij aan het verdwijnen. We kunnen tegenwoordig bijna overal met een debetkaart of smartphone betalen, en dat geldt voor uw kinderen niet anders.

Ook zichtrekeningen worden om die reden steeds sneller geopend. Twijfelt u nog om een zichtrekening te openen voor uw kind? In deze blogpost ontdekt u de voordelen van een jongerenrekening en nuttige tips bij het openen van een zichtrekening.

De jongerenrekening: voor wie?

Een rekening voor jongeren is een standaard zichtrekening waarbij de beheerskosten gratis zijn tot en met de leeftijd van 24 jaar. In België kan er al een zichtrekening geopend worden voor kinderen vanaf 10 jaar.

Die jongerenrekening kan zowel door de ouders als door het kind worden aangevraagd bij de bank naar keuze. Is uw zoon of dochter minderjarig? Dan is de toestemming van een ouder verplicht. Ouders kunnen perfect een oogje in het zeil houden, gezien ze de rekening van hun kind mee beheren.

Een zichtrekening voor kinderen, hoe werkt het?

Het lijkt misschien een eng idee, een debetkaart geven aan uw kind, maar gelukkig zijn er heel wat zaken waarbij u de controle kunt houden. Zo kunt u een maximale begrenzing instellen op de dag- en/of weeklimiet. Bovendien kunt u steeds waken over de maandelijkse uitgaven door samen met uw kind de rekeninguittreksels te bekijken.

Daarnaast heeft een jongerenrekening nog heel wat bijkomende voordelen:

  • u leert uw kind verantwoordelijk met geld omgaan
  • zakgeld geven wordt nog gemakkelijker
  • u leert uw kind zelfstandiger zijn.

Kan mijn kind met een jongerenrekening in het rood gaan?

Op een zichtrekening kan uw kind niet zomaar onder nul gaan. Hiervoor moet specifiek een kredietopening op de zichtrekening worden aangevraagd, wat niet mogelijk is voor minderjarigen.

Met een jongerenrekening leert u uw kind verantwoordelijk met geld omgaan. Spreek wel duidelijk af met uw kind waarvoor hij of zij het geld mag gebruiken en stel een dag- en/of weeklimiet in.

Enkele tips

Vooraleer u uw kind een eigen zichtrekening geeft, is het belangrijk om vooraf enkele duidelijke afspraken te maken. Zo behoudt u de controle, maar geeft u uw kind toch de nodige vrijheid.

  • Spreek duidelijk af met uw kind waarvoor hij of zij het geld mag gebruiken.
  • Stel een dag- en/of weeklimiet in op de zichtrekening.
  • Bepaal samen een maximaal bedrag dat op de zichtrekening mag staan. Wordt dit overschreden? Stort de overschot dan op zijn of haar spaarrekening. Hierdoor leert uw kind ook meteen te sparen.

Wilt u een jongerenrekening openen?

Een jongerenrekening openen is erg eenvoudig. Hebt u graag wat meer uitleg over de mogelijkheden?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.