Het beleggingsgesprek: een essentiële stap in het beheren van uw geld

4 minuten leestijd

De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!

De magie van het beleggen

Waarom beleggen? In een wereld waar de inflatie de waarde van uw geld voortdurend uitholt, is beleggen niet zozeer een keuze maar een noodzaak.

Het gaat om het beschermen, maar ook om het laten groeien van uw kapitaal. Beleggingsfondsen bijvoorbeeld bieden de mogelijkheid om:

 • uw portefeuille te diversifiëren;
 • de risico’s te spreiden;
 • te streven naar een hoger potentieel rendement.

Analyse van uw beleggingsprofiel

Voordat u zich in het avontuur stort, is het van essentieel belang om te begrijpen « hoe u moet beleggen ». Het beleggingsprofiel is meer dan een document. Het beschrijft uw huidige situatie, uw toekomstige ambities, uw risicobereidheid en vooral uw beleggingshorizon, de periode dus waarin u wilt beleggen. Uw AXA Bankagent zal deze informatie gebruiken om u « beleggingsadvies » op uw maat te geven.

Het leven, een aaneenschakeling van veranderingen

Elle levensfase brengt zijn eigen veranderingen met zich mee. Van hogere studies tot het kopen van een eerste woning, van de geboorte van een kind tot het plannen van uw pensioen: elke gebeurtenis verandert uw financiële behoeften.

Daarom is het zo belangrijk om uw profiel regelmatig te herzien en bij te werken, samen met een specialist.

Het belang van beleggingsadvies

Het beleggingsuniversum is enorm groot en verandert voortdurend. Als u zich afvraagt hoe u moet beleggen, is het vaak verstandig om specialisten in te schakelen.

De specialisten van Crelan zijn met al hun ervaring en voortdurende bijscholing uw bondgenoten. Hun taak: ervoor zorgen dat uw beleggingen overeenstemmen met uw doelstellingen en risicotolerantie.

Bovendien kunt u rekenen op de ervaring van onze partners Amundi, Econopolis of AXA Investment Managers om de voor geselecteerde fondsen op een professionele en transparante manier te beheren.

Een ervaring op maat: de afspraak in het Crelan-kantoor

Als u een Crelan-kantoor binnenloopt, komt u op een plek volledig gericht op luisteren, advies en een persoonlijke strategie.

Het gesprek verloopt over het algemeen zo:

 1. Uw financiële situatie in kaart brengen: deze eerste fase is cruciaal. Voordat we het over de toekomst hebben, is het essentieel om het heden te begrijpen. Tijdens dit eerste gesprek maken we een volledige balans op van uw financiële situatie.
  • Hoeveel spaargeld hebt u?
  • Wat zijn uw maandelijkse inkomsten en uitgaven?
  • Hebt u nog andere beleggingen?

  Deze momentopname van uw financiën geeft ons een stevige basis om verder te gaan.

 2. Begrip voor uw risicoaversie: beleggen gaat niet alleen over cijfers, maar ook over emoties. Sommige mensen kunnen rustig slapen, zelfs als de waarde van hun beleggingen schommelt, terwijl anderen angstig worden bij de kleinste dip.

  Wij onderschatten deze emotionele dimensie nooit. Daarom beoordelen we zorgvuldig uw risicotolerantie om ervoor te zorgen dat de oplossingen die we voorstellen overeenkomen met uw comfortniveau.

 3. Bepalen van uw objectieven: uw beleggingsdoel is niet alleen gedefinieerd in euro’s en eurocenten, het is ook gekoppeld aan uw dromen, wensen (zeker over duurzaamheid) en toekomstplannen.

  Misschien wilt u wel met vervroegd pensioen naar warme oorden, of wilt u de opleiding van uw kinderen financieren? Als we begrijpen wat u motiveert, kunnen we uw beleggingsstrategie afstemmen op uw ambities.

 4. Uw beleggingshorizon in perspectief plaatsen: wanneer uw doelstellingen duidelijk zijn gedefinieerd, plaatsen we ze in perspectief met uw beleggingshorizon.

  Als u van plan bent om over 10 jaar met pensioen te gaan, zal uw beleggingsstrategie waarschijnlijk anders zijn dan die van een 25-jarige pas afgestudeerde die net begonnen is met beleggen. Bij Crelan zorgen we ervoor dat uw investeringen zijn afgestemd op de tijd die u voor u hebt.

«  Leren ligt aan de basis van elke succesvolle investering. »
(Paul Samuelson)

De adviseur, uw leermeester?

Net zoals een leraar zijn leerlingen begeleidt, gidst een bankadviseur zijn klanten door de kenmerken van beleggingen (risico’s, kosten en taksen). In plaats van keuzes op te leggen, doet hij suggesties op basis van het individuele beleggingsprofiel van de klant.

Door zijn educatieve aanpak wil hij niet alleen informeren, maar u ook de tools geven om uw financiën doordacht te beheren.

Aanpassingsvermogen is essentieel, omdat elke klant unieke behoeften en aanvaardbare risico’s heeft.

Uiteindelijk moet een adviseur altijd handelen in het belang van de klant, in uw belang dus, net zoals een leraar dat zou doen voor zijn leerling.

De kunst van slim beleggen

« Beginnen met beleggen » is een beslissende stap. Het bepaalt niet alleen de gezondheid van uw toekomstige financiën, maar ook uw gemoedsrust.

Door gebruik te maken van de expertise van onze Crelan-adviseurs en uw beleggingsprofiel up-to-date te houden, legt u de basis voor een zorgeloze financiële toekomst.

Meer weten?

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Opgelet: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van de financiële wetgeving.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.