Wat is het ideale moment om te beleggen?

2 minuten leestijd

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is dé vraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. De financiële markten zijn erg onvoorspelbaar, dus wanneer moet u dan ‘instappen’? Als u kiest voor het gemak van periodiek beleggen, is het antwoord simpel: elke maand een deeltje beleggen, biedt tal van voordelen.

Emoties zijn een slechte raadgever als het op beleggen aankomt. Als u uw buikgevoel laat spreken in plaats van uw verstand, kan dat weleens nadelige gevolgen hebben.

Zelden een goed idee: in paniek uw beleggingsfonds verkopen, omdat het even minder gaat op de beurs. Zo’n beslissing heeft vaak een averechts effect: zeker bij beleggingsfondsen zal het aspect ‘tijd’ er juist voor zorgen dat verliesmomenten afgevlakt worden en opgaan in het gemiddeld rendement na bijvoorbeeld 20 jaar.

Evenmin een goed idee: proberen om de markt te voorspellen. Elke belegger droomt ervan om op het laagste punt te kopen én op het hoogste punt weer te verkopen. Maar dat blijkt een onmogelijke opdracht. De financiële markten zijn zo onvoorspelbaar dat ‘een perfecte timing’ een illusie is.

Hieronder reiken we u een simpele oplossing aan: periodiek beleggen.

De voordelen van periodiek beleggen

Als u kiest voor periodiek beleggen, stort u elke maand een vast bedrag via een automatische opdracht. Zo hoeft u niet meer te twijfelen of het moment wel ideaal is:

  • wanneer de koersen laag zijn, koopt u met dit vaste bedrag relatief meer deelbewijzen van een fonds;
  • wanneer de koersen hoog zijn, koopt u minder deelbewijzen van een fonds;
  • op langere termijn koopt u bijgevolg aan een gemiddelde prijs. U koopt meer deelbewijzen aan lagere koersen dan het gemiddelde, en u koopt minder deelbewijzen aan hogere koersen dan het gemiddelde.

Mooi meegenomen: beleggen kan al vanaf 25 euro per maand. Wilt u graag becijferen hoeveel u dat op termijn kan opleveren? Ontdek het met onze handige simulatietool.

Beleggen op lange termijn is aanbevolen, want zo worden slechte beursjaren meestal gecompenseerd door gunstigere periodes. Bovendien zal het rendement dat beleggen in kapitalisatiefondsen oplevert óók weer rendement opleveren. Deze kracht van ‘rente op rente’ kan voor een verrassend sneeuwbaleffect zorgen.

Daarnaast is spreiden over aandelen en obligaties, verschillende sectoren en regio’s een goed plan. Het zorgt meestal voor een rem op de verliezen in minder gunstige periodes. Als u in fondsen belegt, laat u uw geld collectief beheren door specialisten. Zij kiezen een ruime waaier van aandelen en/of obligaties waarin het fonds belegt. Zie het gerust als een kant-en-klare oplossing. U hoeft zo niet zelf de markt af te speuren naar opportuniteiten. Dat doet een professioneel belegger in uw plaats. Makkelijk, toch?

Starten met beleggen?

Maak een afspraak met uw bankagent. Die zal samen met u bepalen welke oplossing het beste afgestemd is op uw financiële situatie, uw doelstellingen ook over duurzaamheid, én uw beleggingskennis en -ervaring.

Bovendien krijgt u ook informatie over de kenmerken, risico's en kosten die horen bij beleggen in fondsen zodat u goed geïnformeerd en op uw eigen tempo periodiek belegt.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.