Wat is periodiek beleggen en wat zijn de voordelen?

2 minuten leestijd

Welke belegger droomt er niet van: een aandeel kopen wanneer het net op z’n laagste punt staat, om het daarna te verkopen wanneer de koers hoge toppen scheert. Alleen is de ‘markt timen’ een haast onmogelijke opdracht. Misschien biedt periodiek beleggen dan wel een oplossing voor wie toch een mooi rendement nastreeft. Maar wat is dat nu precies, periodiek beleggen? En wat zijn de voordelen?

Op het perfecte moment instappen op de beurs? Dat lijkt wel mission impossible. Markten schommelen nu eenmaal, en dat maakt beleggen moeilijk. Toch is er een manier om de grillen van de financiële markten enigszins te temperen: periodiek beleggen.

Wat is periodiek beleggen?

Bij periodiek beleggen investeer je met een vooraf bepaalde regelmaat, bv. elke maand, een vast bedrag in beleggingsfondsen. Door die spreiding in de tijd verlaag je het risico dat je op het verkeerde moment instapt.

Je zult zowel tegen lage als hoge koersen kopen, waardoor de goede periodes op de financiële markten vanzelf de minder goede compenseren. Of anders gesteld:

  • Wanneer de koersen dalen, koop je voor hetzelfde bedrag meer effecten.
  • Stijgen de koersen opnieuw, dan koop je voor hetzelfde bedrag minder effecten.
  • Over een langere periode beschouwd, koop je voor een gemiddelde prijs. Je koopt meer effecten aan lagere koersen dan het gemiddelde, en je koopt minder effecten aan hogere koersen dan het gemiddelde.

Wat zijn de voordelen?

  • Je bouwt op lange termijn en op eigen tempo een mooi kapitaal op.
  • Je hoeft niet bezig te zijn met de dagelijkse schommelingen van je portefeuille.
  • Je volgt automatisch de evolutie van de financiële markten.
  • Je moet geen grote sommen in één keer investeren.

Mooi meegenomen: door deze manier van beleggen haal je de scherpe kantjes van turbulente markten. Heb je eenmalig een groot bedrag belegd en zie je daarna de markten een flinke duik nemen: dan is de kans reëel dat de angst je om het hart slaat. Maar als je je beleggingen spreidt, kunnen dalende markten net goed zijn voor je gemoedsrust: “Tegen deze lage koersen kan ik goedkoop aandelen kopen.” Psychologisch ga je dus op een heel andere manier naar je beleggingen kijken.

Beleggen bij Crelan

Beleggen bij Crelan kan al vanaf een minimumbedrag van 25 euro per maand. Je geniet bovendien van veel flexibiliteit: je kiest zelf de frequentie van de stortingen, en kunt ze op elk moment wijzigen of stopzetten.

En waarin je dan precies investeert? Ook daarin krijg je alle vrijheid. Je kunt in overleg met je Crelan-agent zelf een selectie maken, in lijn met je beleggersprofiel, uit ons ruim aanbod van fondsen (die zijn samengesteld uit een zeer diverse waaier van aandelen en/of obligaties uit verschillende sectoren en regio’s), of je kunt voor een kant-en-klare selectie kiezen op basis van je beleggersprofiel.

Zet je je eerste stappen op de beurs en wil je (klassieke) valkuilen als beginner vermijden? We lijsten de 10 meestgemaakte fouten van de beginnende belegger voor je op.

Meer weten?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.