5 handige tips om energie te besparen

2 minuten leestijd

De prijzen voor gas en elektriciteit swingen de pan uit, de energiefactuur bereikt recordhoogten. Toch kun je met enkele kleine en grote ingrepen een heel pak besparen. Want de goedkoopste energie is degene die je niet verbruikt.

1. Stop sluipverbruik

Een eerste quick win is je ‘sluipverbruik’ aanpakken: dat is het verbruik van elektrische toestellen in stand-bymodus. Zelfs wanneer je televisie, koffiezet of computerscherm uitgeschakeld zijn, blijven ze sluimerend energie verbruiken. Dat kan oplopen tot meer dan 200 euro per jaar! Hier een stokje voor steken?

Trek de stekker van je koffiezet dan uit wanneer je het apparaat niet gebruikt. Stop stekkers van bijvoorbeeld je tv, computer, printer of computerscherm in een verdeelstekker met een aan-/uitknop. Zo schakel je de stroom helemaal uit wanneer je de toestellen niet gebruikt.

2. Vervang oude apparaten

Een aantal huishoudtoestellen zijn echte grootverbruikers: koelkast, diepvriezer, wasmachine, droogkast … En wanneer die toestellen tien jaar of ouder zijn, hebben we het pas echt over gróótverbruikers.

Een koelkast van tien jaar oud verbruikt makkelijk 400 kilowattuur per jaar, of omgerekend zo’n 200 euro tegen de huidige stroomprijzen. Een moderne koelkast met een goed energielabel verbruikt zo’n drie keer minder. Het loont dan al snel de moeite om je toestel te vervangen.

3. Spring slimmer om met energie

Alle beetjes helpen, da’s met stroomverbruik niet anders. Enkele tips:

  • Schakel de verlichting uit wanneer je de kamer verlaat. Vervang gloeilampen door ledlampen: die zijn veel zuiniger.
  • Doe de was op 30°C: je kleding is even proper, maar je verbruik lager. Droog de kleding op het wasrek of buiten in plaats van in de droogkast.
  • Warm maaltijden op in de microgolfoven: die verbruikt wel drie keer minder dan een traditionele oven.

4. Kies voor een slimme thermostaat

Je woning verwarmen wanneer je niet thuis bent, is verspilde energie. De oplossing? Een slimme thermostaat. Daarmee stel je de verwarming op jouw maat af.

Zo kun je een slimme thermostaat aanleren om de verwarming af te schakelen wanneer je naar het werk vertrekt, om weer aan te springen een halfuurtje voor je thuiskomt. Bovendien volg je alles handig op via smartphone.

5. Investeer in zonnepanelen en isolatie

Je eigen stroom produceren helpt natuurlijk ook om geen dure stroom te moeten afnemen van het net. Voor veel gezinnen loont het nog steeds om te investeren in zonnepanelen – al is elke situatie anders en hangt veel af van je verbruik.

Installeer je vandaag zonnepanelen op je dak? Dan kan het rendement nog opgetrokken worden in combinatie met een thuisbatterij, zodat je ook ‘s avonds en ‘s nachts je zelf opgewekte stroom kunt verbruiken.

Ook door je muren, vloeren en dak te isoleren, kun je enorm veel energie uitsparen. Bekijk dus zeker of zo’n ingreep de moeite loont. Je komt bovendien in aanmerking voor een heel aantal aantrekkelijke premies.

Groene investering? Goed idee!

Voor wie wil investeren in zonnepanelen of isolatie, heeft Crelan een extra voordelige lening, met interessante voorwaarden. Ontdek hier meer over onze ECO-Energiefinanciering.

Ook de brandstofprijzen aan de pomp staan hoog. Je verbruik verlagen? Ontdek hier onze 10 tips om je brandstofverbruik te drukken.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.