Een huis kopen? Zo begin je eraan.

2 minuten leestijd

Je hebt het helemaal gehad met huren en je denkt aan een eigen woning. Maar: je hebt to-taal geen ervaring met een huis kopen. Crelan helpt je stap voor stap: we bekijken je budget, we geven een overzicht van de verwachte kosten, we hebben tips én een checklist voor je huizenjacht én we informeren je over de do’s-and-don’ts bij het bieden. Komt goed! Lees je mee?

Je budget bepalen

Een huis kopen, dat doe je niet elke dag. In 2019 kostte een woning gemiddeld 265.500 euro. Goed budgetteren is dus een belangrijke eerste stap. Hoeveel mag je huis kosten? Wat komt er nog bij? Hoeveel kan je lenen? In de ideale situatie bedraagt je eigen inbreng 10% van de aankoopprijs. Maar dan ben je er nog niet.

Een huis kopen? Er zijn ook kosten

Denk aan registratie, notaris, btw, … Sommige kosten liggen vast, andere hangen af van de aankoopprijs. Onthoud dat het al gauw over tienduizenden euro’s gaat die je bij voorkeur zelf (of met familiale sponsoring) betaalt.

Goed om te weten: hoeveel kan je lenen bij de bank?

De norm van de Nationale Bank is een quotiteit van 90%. Dat betekent dat je doorgaans 90% van de aankoopprijs kan lenen. Soms meer. Je leest er hier meer over. Je Crelan-agent bekijkt en berekent het graag voor je.

Ik ga op huizenjacht en ik neem mee …

… mijn Crelan checklist vol aandachtspunten en nuttige tips. Hoe beter voorbereid, hoe meer kans om snel je droomhuis te vinden.

Alvast enkele tips:

  • Kijk alleen naar woningen met een vraagprijs rond jouw budget
  • Wat vind je écht belangrijk? Bepaal op voorhand wat de musts zijn net als leuke extra’s.
  • Bekijk het pand grondig: zijn er sporen die op gebreken kunnen wijzen?
  • Vraag naar het EPC-attest

Bieden als een pro? Zo!

De one and only gevonden? Dan moet je bieden. Weet dat een bod bindend is: zowel schriftelijk als mondeling. Zorg dus dat je 100% overtuigd bent over het pand én dat je een haalbare prijs biedt. Durf kritisch zijn en onderhandel gerust. Is er een verbouwing nodig? Kan de energieprestatie beter? Moet de elektrische installatie herkeurd worden? Als het antwoord 3 keer ‘ja’ is, mag je bod gerust 10 tot 15% onder de vraagprijs zakken. De verkoper mag je bod trouwens altijd weigeren, zélfs als het overeenkomt met de vraagprijs. In dit artikel vind je meer tips over bieden.

Meer weten over een huis kopen?

Onze brochure ‘Stap voor stap naar je eigen woning’ is een stevige fundering voor jouw eerste stappen op de huizenmarkt. Je Crelan-agent bezorgt je graag een gedrukt exemplaar in een handig mapje. De pdf-versie kan je hier alvast downloaden. Veel succes!

 

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.