Renoveren: welke werken zijn verplicht?

Renoveren? Sinds 2020 zijn er in Vlaanderen een paar strengere renovatienormen van toepassing. Zo zijn dakisolatie en dubbel glas in alle woningen een must, en maak je liefst meteen komaf met een verouderde verwarmingsinstallatie. Oh, en vergeet de rookmelders niet. Lees mee en kom er alles over te weten! Renoveren? Check!

Renoveren: Isoleer je dak

Met een energiezuinige woning bespaar je tot de helft op je verwarmingskosten. De eerste stap? Goed isoleren. Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen vanaf 2020 geïsoleerd zijn met een isolatielaag van 15 cm of meer. Is je zolder onbewoond of onverwarmd? Dan moet je enkel de zoldervloer isoleren. Het energieprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier van je woning toont aan of je dak of zoldervloer voldoende geïsoleerd is. De minimumnorm voor dakisolatie is een R-waarde 0,75 m² K/W.

Goed om te weten

De verplichte dakisolatie vervalt bij een goede EPC-score. Voor woningen in open bebouwing ligt de grens op 600 kWh/m2. Voor half open bebouwing is dat 550 kWh/m2, voor gesloten bebouwing 450 kWh/m2 en voor appartementen 400 kWh/m2.

Renoveren: Dubbel glas is verplicht

Ramen kunnen voor veel energieverlies zorgen. Wist je dat ze meer warmte doorlaten dan geïsoleerde muren? Het warmteverlies hangt af van het glastype, het raamprofiel, de grootte van de vensters en van waar en hoe ze geplaatst worden. 40 à 60% van je totale vensteroppervlakte voorzien tussen zuidoost en zuidwest is ideaal.

Maar hoogrendementsglas is nog beter

Maar hoogrendementsglas is nog beter Sinds 2020 moeten Vlaamse woningen minstens dubbel glas hebben. Woningen zonder dubbel glas mogen vanaf 2023 niet meer verhuurd worden. Deze verplichting geldt voor de leefruimtes, de keuken, de slaapkamers en de badkamer(s) van de woning. Als het even kan, kies dan meteen voor hoogrendementsbeglazing, dat houdt 80% meer warmte binnen dan enkel glas. Bovendien geeft het je recht op een premie.

Check & bespaar

Op welke isolatiepremies heb je recht voor je dak en je ramen? Dat lees je in dit artikel.

Installeer een energiezuinige verwarmingsketel

Dit is geen verplichting, maar wél warm aanbevolen. Met het Energierenovatieprogramma wil de Vlaamse overheid komaf maken met verouderde verwarmingsketels. Is je ketel 12 tot 15 jaar oud? Dan loont het zeker de moeite om een nieuw toestel te plaatsen. Een moderne condensatieketel bespaart tot 35% op je energieverbruik en stoot minder CO2 uit.  Of kies voor milieuvriendelijke technologieën zoals een warmtepomp, zonneboiler of een micro-WKK.

TIP: Contacteer je energieleverancier of je netwerkbeheerder voor meer info en premies.

Vergeet de rookmelders niet

Sinds 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen en Wallonië de nodige rookmelders hebben. In Vlaanderen ben je verplicht minstens één rookmelder per verdieping te voorzien. Voor een optimale veiligheid plaatst je best een rookmelder in elke ruimte die je moet doorkruisen om van de slaapkamer(s) naar buiten te geraken. Bij de aanvraag van je bouwvergunning (nieuwbouw of renovatie) moet je op de plannen aangegeven waar je rookmelder(s) straks komen.

Renoveren kost geld. Wie renoveert, kan een beroep doen op een aantal premies. In dit artikel kom je te weten op welke premies je in Vlaanderen en Brussel kan rekenen.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.