Wat een EPC-attest je over een woning vertelt

3 minuten leestijd

Het EPC-attest, kort voor energieprestatiecertificaat, geeft elke woning een energielabel.Net zoals je koelkast en je wasmachine. Zo krijgen kandidaat-kopers een beeld van de energieprestaties, de te verwachten energiekosten en de renovaties die eventueel nodig zijn om de woning energiezuinig(er) te maken.

Heb je een interessant huis of appartement gevonden?

Vraag dan naar het EPC-attest. Een rood EPC-label geeft je marge om te onderhandelen over de vraagprijs. Logisch, want je gaat straks ook meer kosten hebben om je energieprestaties te verbeteren.

Waarom is een EPC-attest belangrijk?

Het Vlaamse Gewest wil tegen 2050 evolueren naar groene en zo energieneutraal mogelijke woningen. Daarom zijn de energieprestatiecertificaten sinds 2019 transparanter, strenger én bevatten ze technische aanbevelingen mét kostenraming. Zo heb jij een beter zicht op de aanpassingen (en het budget) die nodig zijn om de energieprestaties in lijn te krijgen met de wettelijke vereisten.

Goed om te weten: het EPC-attest in Wallonië en in Brussel

  • In Wallonië is het ‘certificat PEB’ verplicht voor elke te koop of te huur aangeboden woning. Het EPC moet vermeld worden in iedere advertentie. De koper of huurder moet het certificaat krijgen vóór het ondertekenen van de koop- of huurovereenkomst.
  • In Brussel moet je voor iedere te koop of te huur aangeboden woning van meer dan 18 m2 een EPC-certificaat kunnen voorleggen. Brusselaars kunnen het EPC ook online raadplegen.

Waar vind je de EPC-score?

De verkoper is verplicht het EPC-resultaat te vermelden in advertenties én hij moet het attest tonen aan kandidaat-kopers. Het origineel EPC-attest moet hij bij de verkoop aan de notaris bezorgen.

Hoe lang is een EPC-attest geldig en wie maakt het op?

Een EPC-attest is 10 jaar geldig. Is het attest ouder? Dan moet de verkoper een nieuwe EPC-keuring aanvragen bij een erkend energiedeskundige (type A) die de woning opmeet en de verwarmingsinstallatie, de warmwaterproductie, de isolatie en eventueel het ventilatiesysteem inspecteert. De verzamelde gegevens gaan in het softwaresysteem van het Vlaams Energieagentschap (VEA) dat de uiteindelijke energiescore berekent.

Hoe schat je het EPC-resultaat in?

Op een EPC-attest staan o.a. een energiescore en een energielabel.

De energiescore is een getal van 0 tot 700. Dat geeft het primaire energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m2) aan. Hoe lager dat cijfer, hoe energiezuiniger de woning. Een gemiddelde EPC-score is 350. Een nieuwbouw mag niet hoger dan 180 scoren.

Het energielabel is een letter van A+ (heel energiezuinig) tot F (energievreter).

TIP: zo gebruik je het EPC-resultaat tijdens een huisbezoek Neem de tijd om de woning te vergelijken met de technische gegevens op het EPC-certificaat. Kan dat niet tijdens je eerste bezoek? Maak dan een afspraak voor een tweede bezichtiging. Check ook de staat van het dak, de muren en de dakgoten. Want ook een goed geïsoleerd huis met een prima EPC-resultaat sluit niet per se lekken of vochtproblemen uit.

Is het EPC-resultaat belangrijk als je onderhandelt over je lening?

Het is zeker verstandig om je EPC-score in het achterhoofd te houden. Als je van een F-label naar een A+ wil, ga je ongetwijfeld een aanzienlijke som uitgeven. De isolatie van je dak en muren, hogerendementsbeglazing, een hogerendementsketel of een groene energie-investering zoals een zonneboiler of een warmtepomp zijn doorgaans hoge en vaak noodzakelijke kosten. Het goede nieuws? De overheid voorziet hiervoor een reeks interessante premies. Daarnaast is het altijd een goed idee om die renovatiekosten alvast te voorzien in je hypothecair krediet.

De energieprestaties van je woning verbeteren?

Dat kan via je woonkrediet, maar bijvoorbeeld ook via een ECO-energiefinanciering met een extra voordelige vaste rentevoet en looptijd. Je Crelan-agent geeft je met plezier een woordje uitleg over de verschillende opties en premies.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.