Welke premies kan je aanvragen bij een renovatie?

2 minuten leestijd

Wil je een lagere energiefactuur en tegelijk iets doen voor de planeet? Dan is investeren in een energiezuinige woning een strak én financieel voordelig plan. Zeker nu de overheid en netbeheerder Fluvius een handje toesteken via een aantal erkende premies en belastingvoordelen. We maakten voor jou alvast een overzicht voor Vlaanderen en voor Brussel*. Kijk je mee?

(Renovatie)Premies Vlaanderen

1. Premies van netbeheerder Fluvius voor energiebesparende renovaties

  • isolatiepremies: dak, buitenmuren, vloeren, beglazing
  • premies voor energiebesparende toestellen: warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, zonnepanelen en een ventilatiesysteem
  •  hemelwater en riolering: gescheiden afvoersysteem, hemelwaterput met pomp, infiltratie
  • renovatiepremie: EPC-labelpremie, totaalrenovatiebonus en BENO-pass
  • nieuwbouw: E-peilpremie

Op de website van Fluvius lees je alle details.

2. De Vlaamse renovatiepremie

Eigenaars met een laag tot gemiddeld inkomen kunnen voor structurele werken, dak, buitenschrijnwerk en technische installaties de Vlaamse renovatiepremie aanvragen. Afhankelijk van je inkomen bedraagt die 20 tot 30% van de goedgekeurde facturen met een maximum van 10.000 euro. Voorwaarden: je hebt geen andere eigendommen en je woning is minstens 30 jaar oud. Alle info vind je hier.

3. Vrijstelling van onroerende voorheffing

Dien je een bouwaanvraag in voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan betaal je vanaf een E-peil van E-60 (of lager) 5 jaar lang géén onroerende voorheffing.

4. Lagere registratierechten bij aankoop

Voer je binnen de 5 jaar na de aankoop van je gezinswoning een grondige energetische renovatie uit? Dan geniet je van het verlaagd registratietarief: je betaalt 5 % i.p.v. 6%.

TIP: zoek jouw premies

Op premiezoeker.be krijg je via je postcode een overzicht van alle premies en voordelen waarvoor je in aanmerking komt.

Renovatiepremies Brussel

1. Energiepremies 2021

Leefmilieu Brussel reikt mooie premies uit voor energetische renovaties. Gemiddeld krijg je 20% terug van de kosten die in aanmerking komen. In sommige gevallen krijg je een extra bonus en kan je liefst tot 70% van je kosten terugvorderen. Je mag je aanvraag indienen tot 12 maanden na ontvangst van de slotfactuur van de werken. Meer info vind je op de site van Leefmilieu Brussel.

2. De Brusselse renovatiepremies

Voor bepaalde renovatiewerken geldt de Brussels renovatiepremie. Let wel: die moet je aanvragen vóór de werken starten. Het totaalbedrag van de renovatie- en energiepremies mag niet hoger zijn dan 90% van de kostprijs van de investeringen die in aanmerking komen. Meer info vind je op het Gewestelijk Huisvestingsportaal.

3. Gemeentelijke premies

Veel Brusselse gemeentes kennen premies toe aan energiebesparende investeringen. Vraag bij je gemeente na wat de technische en administratieve voorwaarden zijn.

4. De Brusselse groene lening

De Brusselse groene lening is een financiering voor werken die de energieprestatie van je woning verbeteren. De financiering kan oplopen tot 25.000 euro en heeft een rentevoet tussen 0 en 2%. Meer weten? Kijk op de website van Homegrade.

*Benieuwd naar de energie-en renovatiepremies van het Waals gewest? Hier vind je ze.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.