Woning afbetaald… wat nu?

wk

Ein-de-lijk, je woning is volledig afbetaald! Maar wat doe je met die vrijgekomen financiële ruimte? Nu de maandelijkse aflossing van je lening weggevallen is, zal je merken dat je maandelijks heel wat meer overhoudt. Bovendien is dit vaak ook de periode waarin de kinderen het huis verlaten en op eigen benen gaan staan, wat ook een impact heeft op je uitgaven.

Dat is de vraag: wat ga je nu doen met die vrijgekomen financiële ruimte? Er zijn heel wat opties: meer reizen, de gezinswoning renoveren, een tweede woning kopen( als 2de verblijf of als opbrengstwoning), een zwembad aanleggen, beleggen,… Laat je alvast verder inspireren aan de hand van deze brochure.

Hou er bij het maken van deze plannen ook rekening mee dat wanneer je woning afbetaald is, het moment waarop je op pensioen gaat ook dichterbij komt en het dus slim is om na te denken hoe je een buffer kan opbouwen om ook na je pensioen je levenstandaard te behouden.

Opbouwen van vermogen

Met de vrijgekomen financiële ruimte, kan je ervoor opteren om je roerend vermogen verder op te bouwen. Hier raden we alvast aan om verder te kijken dan het klassieke spaarboekje! Als je nog geen pensioensparen doet, is dit het ideale moment om te starten want zo bouw je een extra reserve op voor na wanneer je met pensioen gaat én heb je recht op een mooi fiscaal voordeel. Doe je reeds aan pensioensparen? Dan is periodiek beleggen misschien wel iets voor u: hiermee kan je, op langere termijn, maandelijks sparen waardoor de risico’s van beleggen gespreid worden.

Een tweede optie is om je te richten op je onroerend vermogen. Dit kan enerzijds door de renovatie van je gezinswoning, waarmee je de waarde van je woning verhoogt. Anderzijds kan je opteren voor de aankoop van een tweede woning, om te verhuren. De aankoop van een opbrengsteigendom kunnen voor een aanvullend inkomen zorgen (huurinkomsten). Tot slot kan je er nog voor opteren je onroerend vermogen te optimaliseren door kleiner te gaan wonen en je bestaande gezinswoning te verkopen. Hierdoor kan je een mooie som geld opzij zetten.

Of geef uw kinderen een financieel duwtje in de rug!

Misschien wil je uw kinderen ook laten meegenieten van uw financiële vooruitgang? Overweeg dan om hun een deel van uw vermogen te schenken op het moment dat zij zelfstandig gaan wonen. Op die manier kan je uw kinderen helpen wanneer ze zelf een woning willen kopen.

Kom eens langs op kantoor!

Wil je meer informatie of wil je bepaalde plannen concreet maken? Neem dan contact op met uw Crelan agent!