5 tips voor wie slim wil verbouwen

3 minuten leestijd

Verbouwen? Dat heeft enkel maar voordelen! Je verhoogt je comfort, je verbruikt straks minder energie en op lange termijn is het ook financieel interessant. Met deze 5 slimme tips pak je jouw renovatie goed voorbereid aan. Haal jij alvast je innerlijke Bob (of BEN) de Bouwer boven? Veel succes!

TIP 1: MODERN, SCANDINAVISCH OF ECLECTISCH?

Doe research, maak plannen, budgetteer en go!

Verbouwen doe je niet elk jaar. Denk dus goed na over wat je (niet) wil. Wat vind jij mooi? Wat is praktisch? Is dat technisch en budgettair haalbaar? Is het duurzaam? Wat zijn de alternatieven? Inspiratie vind je overal: in woonmagazines en tijdschriften, in boeken, op vakbeurzen, op Pinterest en op Instagram, in woonwinkels en natuurlijk ook bij vrienden en kennissen.

TIP 2: Energiebewust verbouwen

Energiebewust renoveren is slim renoveren

BEN is kort voor Bijna-EnergieNeutraal. Bouwen volgens BEN is sinds 2021 dé standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en in Europa. BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die toch nodig is, komt uit groene bronnen.

Renoveer jij volgens de BEN-normen? Dan moet je voor een eensgezinswoning rekenen op een meerkost van 10.000 à 30.000 euro. Voor dit bedrag voldoe je aan de veeleisende constructie- en isolatienormen én investeer je in groene energie zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler. Het voordeel? Dát zie je straks op je energiefactuur. De toekomstige generaties zullen je dankbaar zijn.

Check energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen Deze site van de Vlaamse overheid maakt je wegwijs in alle energiezuinige opties. Op welke subsidies kan je rekenen? Op welke termijn verdien je je groene investering terug? Is renoveren wel zinvol?…

TIP 3: WAT DOE JE EERST?

Bepaal welke aanpassingen het dringendst zijn

Er zijn 2 soorten renovaties: structurele verbouwingen en comfortaanpassingen. In de praktijk doe je meestal een combinatie van beide. Denk ook aan je budget! Over het algemeen investeer je best éérst in de noodzakelijke structurele aanpassingen: vervangen van leidingen, elektriciteit, dak, verwarming, … Nadien kan je je woning vergroten met een aanbouw of door enkele ruimtes samen te voegen, en starten met verfraaiings- en decoratiewerken.

TIP 4: RETURN ON INVESTMENT?

Zo creëer je meerwaarde

  • Investeer in de isolatie van je gevel, dak en vloeren.
  • Maak meteen ook komaf met mogelijke vochtproblemen.
  • Installeer hoogrendementsglas.
  • Kies voor duurzame energie.

Je huis is meteen een pak méér waard.

TIP 5: WIE IS JOUW BOB?

Ga op zoek naar goede vakmensen

De renovatie van je woning vertrouw je uiteraard niet toe aan de eerste de beste. Een aantal dingen kan je zeker zelf doen (of met de hulp van een handige papa of harry), maar de kans is groot dat je voor minstens een deel van het werk op zoek moet naar vakmensen.

Voor verbouwingen met een stedenbouwkundige vergunning (als er een constructie gebouwd wordt) heb je een architect nodig. Hij tekent de plannen, volgt de werken van de aannemer op én controleert ze.

Een aannemer coördineert je verbouwing en zorgt ervoor dat alles vooruit gaat (of dat is toch de bedoeling). Hij betaalt bovendien maar 6% btw op materialen, jij 21%.

Neem het van ons aan: een gewaarschuwd persoon, etcetera

Controleer het registratienummer van je aannemer vóór je iets ondertekent of betaalt. En vraag een contract met duidelijke afspraken rond prijsberekening, de uitvoeringstermijn, de verwijlvergoeding (schadevergoeding bij vertraging), supplementen en aanpassingen, controle door de architect en verzekeringen.

Heb jij ook renovatieplannen? Crelan helpt graag

De rente op een renovatielening is laag. Voor energiezuinige investeringen zijn er aparte voorwaarden én interessante opties zoals onze ECO-energiefinanciering. Voor grotere renovaties kan je een bijkomend hypothecair krediet afsluiten of een Vlaams renovatiekrediet aanvragen.

Kom langs voor een renovatiebabbel met je Crelan-agent.

Verbouwen om je woning energiezuiniger te maken? Dan heb je recht op enkele premies! Welke dat zijn voor Vlaanderen en Brussel, lees je in dit artikel.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.