Btw bij bouwen en verbouwen: alles wat je moet weten

2 minuten leestijd

Hoe zit het met de btw als je een nieuwe keuken of badkamer wil? Of als je je woning gedeeltelijk verbouwt of je je woning toekomstproof renoveert? Zoals wel vaker in België is het antwoord niet zo eenvoudig. Om te genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij zorgen voor een overzicht én een voordelige renovatielening – of je nu verbouwt aan 21% of aan 6%. Kijk je mee?

Stel: de renovatie is niet aan het bestaande gebouw maar errond. Je betaalt 21%

Voor je omheining, een zwembad of een alleenstaand bijgebouw in de tuin (tuinhuis, schuur of kippenhok) betaal je dus sowieso 21%. Het terras, de garage of de veranda aan je bestaande huis vernieuwen kan aan 6%. Ook verbeteringen aan het sanitair en aan meubilair dat vastzit aan het huis zoals badkamermeubels met ingebouwde wastafels, dampkappen, keukeneilanden en ingewerkte spots vallen onder de 6% btw-regel. Let wel: voor inbouwtoestellen zoals vaatwassers betaal je dan weer 21% btw.

Stel: je past een nieuwbouw aan die minder dan 10 jaar bewoond is. Je betaalt 21%

Check de datum waarop de woning voor het eerst bewoond werd: die telt. Renoveer je een woning die meer dan 10 jaar geleden voor het eerst bewoond werd? Dan bedraagt de btw op de renovatiewerken slechts 6%.

Stel: je bent een handige harry of andere doe-het-zelver. Je betaalt 21%

Inderdaad. Steek je de handen zelf uit de mouwen? Dan geldt er 21% op het materiaal dat je aankoopt voor verbouwingswerken die je zelf uitvoert.

Stel: de werken worden rechtstreeks aan jou als eigenaar gefactureerd. Je betaalt 6%

Dit geldt voor omvormingen, renovaties, verbeteringen, herstellingen en onderhoud (bv. het mos van je dakpannen laten halen). Voorwaarde: dezelfde aannemer levert en plaats het materiaal.

Stel: je verbouwt je huis. Je gebruikt dat ook professioneel (> 50%). Je betaalt 21%

Om in aanmerking te komen voor het verlaagd btw-tarief van 6% mag je je woning dus maar voor 49% (of minder) voor beroepsdoeleinden gebruiken.

Stel: je sloopt een woning en zet een nieuwe in de plaats. Je betaalt 6%

Sinds 2007 gold er al een uitzonderingsmaatregel voor 6% btw bij afbraak-heropbouw in 32 steden in ons land. Tot eind 2022 wordt die maatregel echter tijdelijk uitgebreid over het hele grondgebied. Zij het met licht andere voorwaarden. Zo moet het gaan om eigen en enige woning van de bouwheer, en mag de totale bewoonbare oppervlakte maximaal 200 vierkante meter bedragen.

Stel: je plaatst zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Je betaalt 6%

Doe je energiezuinige aanpassingen aan je huis? Dan kan je rekenen op wat goodwill van de overheid, ook in de vorm van een btw-vermindering. Deze gunstmaatregel is van kracht tot en met 31 december 2023, óók voor recente huizen. Tip: check ook de andere overheidspremies voor investeringen in energiezuinig of energieneutraal wonen.

Op zoek naar een voordelige renovatielening voor elke verbouwing?

Je Crelan-agent verwacht je

Hij adviseert je graag over de mogelijkheden voor je lening of hypothecair krediet. Kom gerust langs.

De btw is berekend en de knoop doorgehakt? Dan kan jij best wel wat verbouwtips gebruiken. Mis daarom zeker deze 10 tips voor je renovatie niet.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.