Hoe ziet het droomhuis van de Belg eruit?

3 minuten leestijd

De wensen en het budget van de Belgen zijn steeds minder goed op elkaar afgestemd door de woelige woningmarkt van de voorbije jaren. Maar toch is het niet onmogelijk om je droomwoning te realiseren.

Crelan en AXA Bank hebben de ideale woning van de Belg gegenereerd, met behulp van een AI-beeldgenerator en op basis van de moodboards die mensen op Pinterest(1) maken.

Het resultaat is een vrijstaand huis met veel ramen voor veel natuurlijk licht,
leefruimtes gevuld met mooie meubels en een aangename tuin.

Renovatieplannen?

Droomhuis1

Droomhuis2

Droomhuis3

Droomhuis4

Hoewel woningen het afgelopen jaar minder duur zijn geworden(2) , stijgen de woningprijzen al decennia lang. Daardoor krijgen in de eerste plaats jongeren zonder financiële hulp van familie en mensen met lagere inkomens het moeilijker om een woning te kopen.

Een jongere die vandaag in ons land een woning wil kopen, moet gemiddeld bijna 57.000 euro eigen middelen kunnen ophoesten. In de jaren voor de coronacrisis lag dat bedrag onder de 40.000 euro. Voor jonge kopers zonder groot vermogen betekent dat in de praktijk vaak zwaar lenen of toch maar een kleiner huis aanschaffen.

Lenen op 30 jaar aan een gunstig tarief

Het is tegenwoordig niet evident om een afgewerkt huis te vinden dat aan alle duurzaamheidsvereisten voldoet. Of het is meteen verkocht, of het is voor veel mensen te duur. Gelukkig zijn er meer opties om een oud huis of appartement te renoveren dan men zou denken. Correct budgetteren van een bouw- of renovatieproject is daarbij van cruciaal belang.

Patricia Oosterlynck, expert kredieten van Crelan en AXA Bank legt uit: “ Je kan een oud huis of appartement stapsgewijs renoveren totdat het voldoet aan je wensen. Of je probeert toch een gunstige hypothecaire lening aan te gaan. We bieden voor energiezuinige woningen en renovaties hypothecaire leningen met een looptijd van 30 jaar aan een gunstig tarief, wat bijna geen enkele andere bank doet. De aankoop en renovatie correct budgetteren en je laten adviseren door experts is daarnaast cruciaal”.

Dankzij een goed doordacht project en de steun van onze agenten blijft je droom binnen handbereik

Crelan ondersteunt haar klanten in renovatieprojecten met haar productaanbod, helpt hen met de berekening van de kostprijs van het project en bespreekt de mogelijke impact op het EPC. Crelan werkt ook aan een innovatieve tool en een zo compleet mogelijke subsidiegids om haar klanten te begeleiden bij het totale kostenplaatje. Zo maken we de droom van onze klanten stap voor stap waar, met renovatieleningen om bijvoorbeeld je keuken te renoveren of je eetkamer te vernieuwen.

Maak je droom stap voor stap waar

Anneke Crauwels, interieurdesigner bekend van het TV-programma ‘Extreme Makeover’ vertelt: “Ik zeg vaak tegen mensen dat ze moeten beginnen bij zichzelf, én met de juiste focus. Wie ben ik, en in welke ruimte voel ik mij het gelukkigst? Waar spendeer ik het meeste tijd? Pas daarna kun je starten met de renovatie van die ruimte. Geen angst hebben om te ondernemen, maar het gewoon doen. Een budgetplan is daarbij belangrijk, en vergeet zeker niet om een onvoorzien budget te voorzien. En iets met een emotionele waarde aan je interieur toevoegen, zoals een item van je oma, kan een enorm verschil maken. Zulke spullen zijn dikwijls veel meer waard dan objecten van tienduizenden euros”.

Heb je een project in gedachten?

(1) De Pinterestdata zijn gebaseerd op ruim 3 miljoen Pinterestgebruikers in België, waardoor Pinterest één op de vier Belgen bereikt. Wereldwijd was Home Decor in 2023 de meest populaire categorie op Pinterest, met meer dan 682 miljoen boards en meer dan 23 miljard pins.
(2) https://www.era.be/nl/blog/vlaamse-woningmarkt-over-piek-heen-era-barometer-toont-voor-het-eerst-10-jaar-dalende

Let op, geld lenen kost ook geld.

De renovatielening is een consumentenkrediet onderworpen aan Boek VII van het Wetboek van economisch recht.
Het woonkrediet is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming onderworpen aan het Boek VII van het Wetboek van economisch recht.

Disclaimer: de inhoud van deze blog wordt u louter ter informatie meegedeeld en bindt de NV CRELAN, de CV CRELANCO en elke hiermee verbonden vennootschap niet. Alvorens enige stap te ondernemen bij het aankopen en/of het bouwen van een onroerend goed (huis, appartement ...), adviseren wij u steeds om een of meer specialisten (notaris, architect, fiscaal adviseur, boekhouder, vastgoedmakelaar ...) te raadplegen. Elke stap die u onderneemt, kan voor u immers belangrijke juridische gevolgen hebben. Voor inlichtingen over een krediet bestemd voor de financiering van het aankopen en/of het (ver)bouwen van een onroerend goed kunt u steeds een Crelan-agentschap contacteren. De gegevens van de Crelan-agentschappen zijn beschikbaar op www.crelan.be. Kredietgever: CV CrelanCo, met maatschappelijke zetel gevestigd Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Brussel.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.