Waarop moet ik letten als ik een opbrengsteigendom koop?

Nu de spaarrente op een dieptepunt staat, levert vastgoed gemiddeld een hoger rendement op dan uw spaarboekje.Toch gaat u beter niet onbezonnen te werk.

Let op de kosten

Met bruto rendementen van 3 à 6 % oogt vastgoed zeer verleidelijk als belegging.Maar mispak u niet aan de kosten. Die halen uw netto rendement een stuk naar beneden. Gemiddeld schommelt het netto rendement van opbrengsteigendommen momenteel rond de 2,5 %. De belangrijkste kosten waar u rekening mee moet houden, zijn belastingen (aangifte personenbelasting), onroerende voorheffing en lokale belastingen, brand- en schuldsaldoverzekering, onderhoud en leegstand. Investeert u in een appartement, verlies dan ook de gemeenschappelijke kosten niet uit het oog. Vraag vooraf altijd een raming op bij de syndicus.

Aandachtspunten

Bij uw zoektocht naar een geschikt opbrengsteigendom kunnen ook volgende tips u helpen.

  • Schakel een onafhankelijk schatter in voor een realistische inschatting van de vraagprijs en de huurwaarde
  • Controleer of het gebouw voldoet aan alle geldende regels op het vlak van stedenbouw, energie en veiligheid.
  • Vraag de lopende verhuurcontracten op en check of ze geregistreerd zijn.
  • Ga na of de huurgelden steeds correct betaald werden en op welke manier de betalingen gebeuren.

Financiering

Denk tot slot ook na over hoe u de aankoop zult financieren. Een hypothecaire lening is hiervoor een geschikte oplossing. Check vooraf welk bedrag u kunt lenen en hoeveel u maandelijks zult moeten aflossen.

Simuleer zelf

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag. Valt de maandaflossing wat te zwaar uit? Bekijk dan of de lening haalbaar is met een langere looptijd of een andere renteformule (bijvoorbeeld variabel in plaats van vast). U kunt meteen ook de kosten van uw lening simuleren.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.