Bedrijfspand kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen?

2 minuten leestijd

Als ondernemer hebt u ruimte nodig om uw eigen zaak uit te bouwen. Gaat u die ruimte kopen of huren? Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. U ontdekt ze hier.

Bedrijfspand huren?

1. Flexibel binnen de huurtermijn

De toekomst van uw onderneming is steeds onvoorspelbaar.  De zaken kunnen tegen alle verwachtingen zeer goed gaan of ze kunnen onverwacht wat minder gaan Misschien zult u een periode moeten overbruggen, misschien wilt u verschillende locaties uitproberen. En wilt u graag met zo weinig mogelijk risico starten. Gaat u een bedrijfspand huren, dan hangt u in principe alleen vast aan uw huurtermijn.

2. Geen onverwachte kosten

Het grote voordeel van huren: u hoeft geen extra budget te voorzien voor onvoorziene kosten. Onvoorziene kosten die je moet maken als er bijvoorbeeld een boiler moet worden vervangen, er een lek ontstaat, de ramen aan vervanging toe zijn. Gaat u een bedrijfspand huren, dan moet u niet opdraaien voor deze kosten. De eigenaar van uw bedrijfsruimte lost dit voor u op. Gelukkig maar, want als startende ondernemer heeft u andere zaken en ook kosten aan uw hoofd. 

3. Minder risico, minder winst

Als u uw bedrijfspand huurt, neemt u minder risico. Wie minder risico neemt, bouwt uiteraard minder op. Daarmee benoemen we meteen het voordeel van een bedrijfspand kopen. Op het einde van de rit hebt uw bedrijfsruimte betaald, meer niet. Uiteraard kunt u wel een deel van de huur inbrengen als  kost.

Bedrijfspand kopen?

1. U hebt zekerheid

Huren om te testen of de markt klaar is voor uw product of dienst, is één ding. Toch bestaat er onzekerheid, u hebt immers geen zekerheid over de duurtijd van uw contract.  In de bloei van uw bedrijf, wilt u liever niet voor verrassingen komen te staan.  Wat als het pand plots verkocht wordt en de nieuwe eigenaar heeft een andere bestemming voor ogen? Als u een bedrijfspand koopt,  hebt u de zekerheid dat u actief kunt blijven, tot u het zelf wilt. 

2. U beslist over de bedrijfsruimte

Wilt u de indeling van de wachtzaal aanpassen? Een complex bijbouwen? De kleedkamers helemaal in uw trendkleur van het seizoen schilderen. E extra verdieping voor de boekhouding bijbouwen? Als eigenaar hebt u geen toestemming nodig van de huisbaas om aanpassingen te doen aan uw bedrijfsruimte.  

3. Uw fiscaal voordeel

Gaan de zaken goed, tot zeer goed? Dan zou je kosten kunnen inbrengen Gaat u een bedrijfsruimte kopen? Dan kunt u kosten inbrengen zoals: het gebouw zelf als onroerend goed, de onroerende voorheffing en de intrest van uw investeringskrediet. Net zoals alle kosten voor onderhoud en herstellingen. Doe er uw fiscaal voordeel mee!

Overweeg uw keuze steeds grondig: kopen of huren van een bedrijfspand. Als uw beslissing meer naar kopen neigt, dan is ons investeringskrediet misschien iets voor u? Raadpleeg onze checklist hier.

Stel samen met uw Crelan-agent een investeringskrediet op maat op en investeer zonder zorgen in uw onderneming.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.